Rättegång om misshandel under Pridefestivalen

Nio män med kopplingar till Nationaldemokratisk Ungdom stod idag inför rätta i Stockholms tingsrätt, misstänkta för att ha överfallit och misshandlat deltagare i Prideparaden i somras. Enligt åklagaren är det ett så kallat hatbrott, riktat mot homosexuella.

Paraden är kulmen på Stockholm Pride, festivalen för homo- trans och bisexuella. Vid paraden förra året, den 2 augusti, attackerades och misshandlades en funktionär. Attacken skedde när deltagare i en demonstration anordnad av Nationaldemokratisk Ungdom rusade ner från Slottsbacken i Gamla Stan mot festivaltåget.

När rättegången inleddes idag visade åklagaren stillbilder och filmsekvenser för att styrka att de nio åtalade personerna var inblandade i bråket. De står nu inför rätta åtalade för bland annat grov misshandel och våldsamt upplopp.
Enligt Åklagaren rör det sig om ett så kallat hatbrott, riktat mot homosexuella.

De nio åtalade förnekar brott. De säger att de var på platsen för att visa sin åsikt, bland annat med plakat med texten Krossa gaylobbyn, men de säger att de inte haft för avsikt att attackera festivaltåget.

Flera av försvarsadvokaterna pekade idag istället på en tredje part, antidemonstranter, som provocerat Nationaldemokraterna genom att kasta flaskor. Det våld som följde var enligt advokaterna inte riktat mot homosexuella, utan råkade bara drabba en festivalarbetare. I och med det menar försvaret att det inte rör sig om ett hatbrott.

Två av de åtalade säger sig ha slagits med den misshandlade festivalfunktionären, men att det var i självförsvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista