1 av 4
Stockholms finansborgarråd, Moderaten Sten Nordin på partiets valvaka på Munchenbryggeriet i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix.
2 av 4
Miljöpartiets oppositionsborgarråd i Stockholm, Yvonne Ruwaida talar under miljöpartiets valvaka på Kägelbanan, Södra Teatern. Foto: Scanpix.
3 av 4
Moderaternas valvaka i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix.
4 av 4
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer i triumf till sverigedemokraternas valvaka. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.
VALET

Spänd stämning på partiernas valvakor

Vid tvåtiden började valresultaten från länets 26 kommuner bli färdigställda. Södertälje, Botkyrka och Sigtuna såg då ut att kunna bli de enda kommuerna i länet med rödgrön majoritet. I Nynäshamn har inget block fått egen majoritet. Främlingsfientliga Sverigedemokraterna ökar kraftigt och ser ut att bli kunna vågmästare i Sundbyberg, Upplands-Bro, Haninge och Huddinge.

SD blir vågmästare

Greta och Erland Henriksson röstar i vallokalen i Norra Ängbyskolan i Bromma. Foto: Jessica Gow / Scanpix.

När samtliga distrikt har räknats får de rödgröna 25 mandat, de borgerliga 24 mandat och Sverigedemokraterna två mandat.

Jubel på SD:s valvaka

Jubel på Sverigedemokraternas valvaka.

Det var hög stämning Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Thomas Bord i Stockholm när det stod klart att partiet passerat fyra procent.

De rödgröna får egen majoritet

I Södertälje ser de rödgröna ut att få egen majoritet i kommunalvalet. Tidigare har de regerat i minoritet och gjort upp med de borgerliga för att undvika att Nationaldemokraterna skulle få vågmästarställning.

Fortsatt ohelig allians

Socialdemokraterna i Sigtuna kan få egen rödgrön majoritet om de väljer att samarbeta med Miljöpartiet. Men mycket lutar åt att Socialdemokraterna trots allt väljer att forsätta samarbetet med Centerpartiet.

Deppigt på S-valvakan

I Stockholms stad har det varit tradition med majoritetsskifte i varje val i mer än 30 år. Den här gången bröts trenden och det ser ut att bli fortsatt borgerlig majoritet. På Socialdemokraternas valvaka var stämningen tung.

Moderaterna förlorar majoriteten

M backar i Reinfeldts hemkommun.

I Täby förlorar Moderaterna den majoritet de haft själva. Men kommunalrådet, Leif Gripestam (M), räknar med att partiet kommer att fortsätta regera med övriga alliansen.

Väntad borgerlig valseger

Det blir fortsatt borgerlig majoritet i Ekerö. När 14 av 15 distrikt var färdigräknade visade det preliminära resultatet att de borgerliga tillsammans får över 60 procent.

Tullingepartiet ökar kraftigt

Tullingepartiet i Botkyrka går kraftigt framåt i kommunvalet. De ökar från drygt två procent till 13 procent, men hur styret kommer att se ut är oklart. Det lutar dock åt rödgrönt styre.

Borgerlig ledning i landstinget

Landstingshuset på Kungsholmen.

De borgerliga partierna sitter säkert i Stockholms läns landsting. Alliansen får drygt 54 procent av rösterna i landstingsvalet, mot de rödgrönas 41,5 procent.

SD-mandat ställer till det

Anne-Marie Högberg (S) oppositionsråd i Huddinge. Foto: Johanna Sjöqvist /Radio Stockholm.

I Huddinge ser Sverigedemokraterna ut att kunna bli vågmästare. Inget block har fått egen majoritet och Sverigedemokraterna har fått tre mandad.

Minskat stöd för ledande S

Inget av blocken får egen majoritet i Nynäshamn. De senaste fyra åren hade Socialdemokraterna och Folkpartiet styrt kommunen, men efter årets val kan inte partierna bilda egen majoritet.

Nykvarnspartiet fortsatt störst

I Nykvarn tappar Nykvarnspartiet kraftigt i årets val. Partiet går från 35 procent till 26,8 procent. Men Anna Johansson från Nykvarnspartiet är inte besviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista