Klart om trängselskatt efter långa förhandlingar

Med start den 12 juni nästa år testas trängselskatten i Stockholmstrafiken, och försöket ska pågå till den sista juli 2006.
Det kom de tre koalitionspartierna i Stockholms stadshus överens om i natt efter långa förhandlingar.

I det 26- punktsprogram som alltså skrivits under av både s, v och mp framkommer bland annat att miljöpartiet fått socialdemokraterna att gå med på att behålla utbyggnaden av kollektivtrafiken med fler bussar i Stockholm över valet 2006.

Även andra satsningar på kollektivtrafiken ska göras. Bland annat ska en samordningsgrupp med majoriteten från Stockholms stad och landstinget bildas för att jobba med frågor som berör framför allt SL.  En handlingsplan mot proppbildningar på Essingeleden ska också tas fram.

Efter hårda förhandlingar som på slutet framför allt kom att gälla att miljöpartiet inte ville släppa sitt krav på att försöket skulle pågå längre tid kunde partierna alltså enas i natt.

Det socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström säger att man nu kommer att kunna genomföra ett lyckat försök.  

-Vi får en paus efter försöket, vilket är nödvändigt för stockholmarna så att de kan värdera och fundera över var de ska lägga sin röst i samband med valet 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista