Forskare misstänks för fusk

Två forskare vid Karolinska institutet i Solna misstänks för omfattande fusk. De misstänks bland annat för kopiering och manipulering av andras forskningsresultat. Nu utreds misstankarna av Vetenskapsrådets etikkommitté.

Det rör sig om en professor och en medicine doktor, som bland annat forskat kring inflammationer, smärtlindring och hormoners påverkan på kroppen. Nu misstänks de för omfattande fusk.

Professorn har lämnat falska uppgifter vid sin tjänsteansökan. Han misstänks också för ekonomiska oegentligheter, för att inte ha lämnat korrekt underlag till två patentansökningar och för att ha utfört djurförsök utan etiska tillstånd.

Den andre forskaren var doktorand hos professorn. Hans avhandling misstänks innehålla plagiat och förvanskningar av andras forskningsresultat.

Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson ser mycket allvarligt på misstankarna om fusk.
- Det vi gör här baserar vad vi gör med våra patienter i framtiden så det måste vara korrekt, säger hon till Radio Stockholm.

Vetenskapsrådets etiska kommitté ska nu kontrollera misstankarna och det kan ta ett halvår.

Enligt nyhetsbyrån TT välkomnar forskarna en oberoende granskning. Ingen av dem arbetar idag kvar vid Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".