Hyresdom kan bli vägledande

En dom idag gör att det kan bli svårare i framtiden för privata hyresvärdar att hänvisa till hyrorna på andra orter när de vill höja hyrorna i de egna fastighterna.
Det är Svea Hovrätt som ger hyresnämnden i Stockholm bakläxa.

Domen i hovrätten gäller hyrorna i en ombyggd fastighet i Solna.  Hyresnämnden har tittat för mycket på de höga hyrorna i Stockholm och hamnat för högt när man bestämde hyror i Solna, anser hovrätten.

De sju hyresgästerna som målet gäller, kan nu få lägre hyreshöjningar än de hyresnämnden satte.

P-O Brogren, presstalesman på Hyresgästföreningen Region Stockholm, säger till TT att inga högre hyror i Stockholm eller någon annanstans ska påverka hyrorna i Solna.

Fastighetsägaren har hävdat att ombyggnaden i praktiken motsvarar en nybyggnad och att det inte finns några jämförbara lägenheter i Solna.

Hyresgästföreningen å sin sida har hävdat att hyrorna i ett antal ombyggda lägenheter i det allmännyttiga bostadsbolaget Signalisten i Solna ska användas för att sätta hyrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista