Stockholm

Gasbrist orsakar stor uppgivenhet

Det är ofta långa köer till gasmackarna i Stockholm men de senaste veckorna har tillgången på fordonsgas varit riktigt usel. Anledningen till det är bland annat att den stora biogasanläggningen i Örebro varit trasig.

Parvis som kör taxi, har väntat i nära två timmar vid macken i Haga Norra för att få bilen tankad:

– Det är ett skämt!

Du har tröttnat på det här?

– Jag är trött som fan. Jag kommer och sätter mig bakom ratten varje dag klockan fyra på morgonen, men klockan är halv tre på eftermiddagen. Jag måste hem, jag är trött. Jag har stått här i två timmar...

Det är inte svårt att få tag på upprörda förare på macken vid Haga norra. Det är mest yrkeschaufförer som trängs vi pumparna, de flesta bär uniformer med Taxi Stockholms logotyp.

Företaget har sedan åtta år tillbaks storsatsat på gasbilar. Idag har man 670 stycken vilket är närmare hälften av alla taxibolagets bilar. Målet är att gasbilarna ska köra till minst 85 procent på miljövänligt bränsle, något man i princip når idag.

Men miljösatsningen har skett i stark motvind, utbyggnaden av pumpar är flera år efter jämfört med den verkliga efterfrågan säger Gunnar Welander, miljöchef på Taxi Stockholm:

– Det är ju märkligt tycker vi, kommunen skyller på marknaden och marknaden skyller på politikerna. Det är ju moment 22. Förarna och åkarna känner ett enormt ansvar och gör allt de kan för att det ska bli bra, men det finns ju en ekonomisk aspekt, ska man offra en timme om dagen på att tanka? Det känns lite som att det inte är en tvåtusentals fråga utan det borde vara löst för länge sedan.

Den totala gasbilsflottan i Stockholm har ökat med 50 procent bara i år. Idag finns det 8 416 bilar i länet, över hälften av dom i Stockholms kommun.

Taxichauffören Janos som köat vid gasmacken i över en timme, har tröttnat rejält på den ständiga jakten:

– Det är dåligt, jättedåligt. Betyget är noll.

Men det är ju för miljöns skull man gått över till biogas, är det inte värt det?

– Ja det är värt det, alla gillar miljön, men hur ska vi göra när det det inte finns något bränsle?

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Fakta: Biogasbilar

  • Vid årskiftet 2008/2009 fanns det totalt 11 974 bilar, varav 3 671 i länet och 2 355 i Stockholms stad.
  • Vid årskiftet 2009/2010 totalt 17 850 biogasbilar, varav 5 600 i länet och 3 188 i Stockholms stad.
  • Den 27 september 2010 fanns det totalt 24 221 biogasbilar, varav 8 416 i länet och 4 710 i Stockholms stad. 

Källa: Trafa (Radio Stockholm)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista