STOCKHOLM

Stockholmare struntar i blinkers

Nästan varannan stockholmare glömmer eller struntar i att använda blinkers när de kör i trafiken. Det visar en undersökning som Motormännen gjort. Mikael Höög, pressansvarig på Motormännens riskförbund är orolig över siffrorna.

– Vi hade väl hoppats på att det var fler som använde blinkers. Använder man inte blinkers så är de faktiskt ett brott som kan ge böter på 500 kronor.

I augusti  kontrollerade Motormännen 10 000 bilister på tolv orter runt om i landet. I Stockholm kontrollerades cirka 900 bilister.  Bilisterna kontrollerades vid vänstersväng, filbyten och i rondeller.

Kvinnliga förare var lite bättre på att blinka än männen. 50 procent av kvinnorna använde blinkers jämfört med 46 procent av männen. Mikael Höög menar att bilister som inte använder blinkers utgör fara i trafiken.

– Om man inte använder det så skapar det stress i trafiken eftersom man inte vet vart de andra i trafiken ska om de inte använder blinkers. Det kan också leda till irritation och olyckor i trafiken, säger han.

Hur mycket handlar om okunskap eller slapphet?

– Alla som har tagit körkort vet väl att man ska använda blinkers. Jag tror att det är mycket slapphet, säger Mikael Höög.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se