Stockholm

Piraträttegång i hovrätten

En stol var tom när den nya rättegången mot männen bakom Pirate Bay startade om i hovrätten. Den dömde piraten Gottfrid Svartholm Warg ligger sannolikt på sjukhus i Kambodja och dök inte upp.

Fyra pirater dömdes i april förra året till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Domen har överklagats av piraterna och på tisdagen började den nya rättegången i Svea hovrätt. De tre andra piraterna var på plats och var fortsatt optimistiska.

– Jag tror att vi allihopa har en ganska god chans att bli frikända här i hovrätten. Man måste nog göra en mer seriös bedömning här än man gjorde i tingsrätten, sade den dömde Peter Sunde som också tror att piraterna har bättre chans i hovrätten som består av fler jurister och färre nämndemän.

Men Monique Wadsted, advokat för de amerikanska filmbolagen, var inte orolig för att hovrätten ska ompröva tingsrättens dom och frikänna piraterna.

– Inte det minsta. Tingsrätten har skrivit en väldigt bra dom och vi har också haft civilmål som bekräftat att Pirate Bay är en illegal verksamhet, säger Wadsted.

När rättegången inleddes var Gottfrid Svartholm Warg inte på plats. Hans advokat Ola Salomonsson förklarade i rätten att han i går kväll fått ett samtal från Svartholm Wargs mor, som meddelade att hon trodde att sonen var sjuk. I morse fick Salomonsson ett sms från mamman där hon förklarade att Svartholm Warg var kvar i Kambodja och att hon skulle resa dit för att hjälpa honom.

Hovrätten beslöt efter en kvarts överläggning att ge Svartholm Warg en möjlighet att lämna in ett intyg som styrker hans sjukdom. Om han kan leverera ett intyg har han möjlighet att få sin sak prövad i hovrätten i en separat förhandling senare.

Den första rättegångsdagen var sedan åklagaren Håkan Rosvalls dag och han gick, precis som i tingsrätten, igenom bittorrenttekniken som Pirate Bay använder, fildelningssajtens framväxt och ekonomi.

TT

Fakta: Laddar ned via nätverk

  • Pirate Bay är internets största fildelningsplats för film, musik, spel och program.
  • Pirate Bays trackertjänst, är en av många trackertjänster, som kan hjälpa till att koppla samman fildelare. Användningen är gratis, för allt personligt bruk.
  • Materialet överförs med tekniken bittorrent, en distributionssmodell där man skapar flera nätverk mellan alla som laddar ned eller upp en fil. En tracker deltar inte i upp och nedladdning av en fil, utan är som en telefonkatalog, pekar var filen ev. kan finnas.
  • För att kunna ladda upp en torrent till Pirate Bay krävs att man registrerar sig på sajten. Det behövs ingen registrering för att kunna ladda ned. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.