Domarna rekryteras från övriga länet.
Stockholm

Ingen brist på domare

Det är brist på domare i de Svenska domstolarna, men inte vid Stockholms tingsrätt som är en av landets största domstolar. Tingsrätten här har inga problem med att rekrytera domare. Nyligen hade de 15 sökande till tre lediga tjänster.

Stockholms tingsrätts popularitet känner andra domstolar i regionen av, exempelvis Södertörns tingsrätt.

– Läget för att rekrytera domare har försämrats. Vi har i dag tre luckor som vi fyllt med fiskaler från Svea hovrätt, säger lagman Alf Andersson vid Södertörns tingsrätt till TT.

En förklaring till bristen är att domstolen bygger ut sin verksamhet. En annan är domstolens geografiska läge.

– Vi har här en konkurrensnackdel. Just nu har vi tre domare som söker arbete vid domstolar norr om Södertörn. Man vill inte avsätta två timmar restid varje dag, säger Alf Andersson.

En tredje förklaring till bristen på domare är, enligt, Alf Andersson, att många domare gick till de nya migrationsdomstolarna när de infördes 2006.

– Vi känner fortfarande av reformen med migrationsdomstolarna som nästan tog en hel generation av domare, säger Alf Andersson till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".