Stockholm

Stort kabelfel drabbade Telias kunder

Telia drabbades i dag av stora störningar i teletrafiken på grund av ett kabelbrott i Stockholm. Många kunder kunde till exempel inte ringa larmnumret 112. Det är sammanlagt fem kablar som har grävts av i Äppelviken i Bromma i västra Stockholm, men störningarna har berört hela Sverige.

Förutom 112 är det bland annat svårt att att komma fram till polisens växel, flera kommuner och sjukvårdsupplysningen.

– Det är fem kablar som har blivit avgrävda, säger Karin Nordlund, informationsansvarig på Telia.

På ett och samma ställe?

– Ja.

Och då påverkas telefontrafiken över hela landet?

– Ja, tyvärr.

Varför har ni ett sådant system?

– Ja, vi måste ju se över vad som har gjort att det blir så stora konsekvenser av att fem kablar är av. Men just nu ligger fokus på att få igång trafiken så fort som möjlig igen, säger Karin Nordlund.

Det är fortfarande oklart hur många abonnenter som drabbats, men enligt Telia handlar det om ett "allvarligt fel", i synnerhet på grund av problemen att nå larmnumret 112.

– Det är aldrig acceptabelt att larmnumret inte går att använda, varken till räddningstjänst eller andra myndigheter. Men vi vet ju att olyckor inträffar och det är inte så mycket att göra åt heller, säger Karin Viklund som informationsansvarig på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi hoppas att det här avbrottet bli så kort som möjligt så att det inte hinner inträffa någonting, säger hon.

Enligt Telia kan den som behöver ringa larmnumret ta ut simkortet i mobilen. Telefonen kopplas då automatisk till andra operatörer.

Först vid 23-tiden beräknas felet vara löst.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".