Tillgången på fordonsgas ska bli bättre

Leverantörerna av fordonsgas i Stockholm lovar att tillgången på gas ska bli bättre. Som Radio Stockholm rapporterat tidigare har det de senaste veckorna närmast varit en akut brist på gas då biogasanläggningen i Örebro varit trasig.

Med tanke på att antalet biogasbilar i Stockholm dessutom ökat dramatiskt, har långa köer ringlat i timmar till länets biogasmackar.

Men nu ska det bli bättre tider lovar Ragnar Sjödahl, marknadsansvarig för biogas på AGA, som idag är den största leverantören av fordonsgas i Stockholm. Förutom att Örebrofabriken är lagad ska leveransen av både biogas och naturgas öka.

De närmaste månaderna öppnar dessutom flera nya mackar, men den största skillnaden kommer troligen det nya tankstället för sopbilar i Älvsjö att göra:

– När fler tankstationer får gas så kommer det ju att bli mindre belastning på varje enskild tankstation och när vi också kan lyfta bort mycket av distributionsbilarna och sopbilarna så kommer det att underlätta ytterligare, säger Ragnar Sjödahl.

Antalet biogasbilar har på kort tid ökat dramatiskt, bara sedan årsskiftet har gasbilarna i länet ökat med 50 procent, idag finns det 8 416 biogasbilar i Stockholm, över hälften av dom i Stockholms kommun. Det har gjort att marknaden är mycket känslig för stopp i gasleveranser.

Både politiker och gasleverantörer har tagits på sängen av det nyvaknade intresset för biogas, säger Ragnar Sjödahl på AGA:

– Vi har också ett ansvar i det här och vi kunde ha byggt ut en backupanläggning som gör att det finns mer naturgas som kan fungera som backup till biogasen tills den är ordentligt utbyggd.

Varför har ni inte gjort det då?

– Det är ju en fossil produkt så den är inte lika bra som en förnyelsebar biogas säger Ragnar Sjödahl.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista