Stockholm

Många upprörda efter skottlossningen i Rinkeby

I Rinkeby i nordvästra Stockholm är många boende upprörda efter skottlossningen igår. En 17-årig pojke blev då misshandlad och skjuten i benet. Skottlossningen ägde rum mitt på eftermiddagen.

– Man blir ju väldigt skärrad. Det är ju mycket folk i rörelse och småbarn. De som gjorde det drar sig inte för att göra det mitt på blanka dagen. Över huvud taget är det hemskt, men speciellt när det är mycket folk, säger Tina Säppelä.

– Det händer inte bara i Rinkeby, det händer lite överallt. Men man blir väldigt ledsen, säger Malena som bor i Rinkeby.

– Jag blir rädd för jag har två barn i skolan, 13 och 9 år. Jag kände, vad händer? Det blev kalabalik och panik här, säger Babar Kamran.

Andreas Borgbrandt är närpolisbefäl i Södra Järva, dit Rinkeby hör. Han ser skottlossningen och misshandeln i går som en enskild händelse, och inte som ett tecken på ett våldsammare klimat i Rinkeby.

– Det är sånt som uppstår i bland, förmodligen i kriminella kretsar. Nånting har gått snett och så blir det en reaktion, säger Andreas Borgbrandt.

Vad är det ett tecken på, att det sker mitt på dagen?

– Det visar lite hur orädda de är. I viss mån känner de att folk inte vittnar och därför sker sådana saker även dagtid.

Men Andreas Borgbrandt anser inte att gängkriminaliteten är speciellt utbredd i Rinkeby.

– Det är ganska spridda grupperingar. Ibland är man kompisar och ibland inte. Min uppfattning är att det inte är så mycket gängbildningar i Södra Järva som på andra ställen.

Hur är stämningen här i dag?

– Just nu tycker jag att stämningen är god. Det är ett lugnt och behagligt klimat. Kriminalitet och oroligheter finns i många områden, säger Andreas Borgbrandt.

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se