Huddinge

Nytt filter ska rädda hjärtsjuka

Ny teknik ska bidra till att korta väntetiden för patienter som köar för att få ett nytt hjärta. Genom att rena blodet i ett speciellt filter kan givare och mottagare ha olika blodgrupp, något som tidigare inte har varit möjligt.

Gunnar Tydén, professor vid Transplantationskirurgen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, säger att det blir lättare att hitta lämpliga donatorer.

– Det här underlättar att hitta donatorer. Nu har vi gått igenom alla patienter och sett vilka som kan vara lämpliga att kunna få ett hjärta från vilken blodgrupp som helst. Hela den tekniken är baserad på ett utvecklingsarbete som vi gjort på njurtransplantationer.

Vad betyder det här i sin tur för patienterna?

– Detta innebär avsevärt kortare väntetider förstås. Teoretiskt sett så ökar det chansen att hitta en lämplig donator med 35 procent.

Länge var det en medicinsk dröm att kunna strunta i vilken blodgrupp donatorn och mottagaren har vid en transplantation. För när någon behöver ett nytt organ är det ofta mer än bråttom.

Vid Huddinge sjukhus utvecklades har den här tekniken från början för njurtransplantationer och den har nu blivit standard över hela Sverige.

Det nya är att tekniken också kan användas vid byte av hjärta. Genom en speciell blodfiltreringsteknik har Karolinska Huddinge nu med gott resultat utfört två så kallade blodgruppsinkompatibla hjärttransplantationer.

Men hjärttransplantationer är en het fråga. Huddinge riskerar att mista verksamheten, som bara ska utföras i Lund och Göteborg, är det tänkt.

Där är sista ordet sannolikt inte sagt än, och hur det än blir kan den nya tekniken användas på vilket sjukhus som helst, säger professor Gunnar Tydén:

– Absolut vi vill göra några transplantationer till för att se att det här fungerar. Men sen kommer det absolut att användas av alla sjukhus som har den här kunskapen.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se