1 av 3
Postens huvudkontor i Tomteboda i Solna. Arkivfoto: Anders Wiklund / Scanpix.
2 av 3
Postens huvudkontor i Tomteboda berörs inte av omorganiseringen. Arkivfoto: Scanpix.
3 av 3
Johan Emani sorterar julkort på Posten i Tomteboda. Arkivfoto: Claudio Bresciani /Scanpix.
Solna

Postterminalen i Tomteboda läggs ned

Postterminalen i Tomteboda i Solna kommer att läggas ner. Verksamheten kommer att flyttas till Rosersberg i Sigtuna kommun och även delar av verksamheten i Årsta i södra Stockholm berörs. Personalstyrkan ska minskas med 500 anställda i hela landet på fyra år.

Det är bland annat dom minskade volymerna av brev som gör att posten genomför stora förändringar som berör drygt 2 000 anställda runt om i landet och att 500 tjänster försvinner, men förändringarna drabbar inte länet så mycket som övriga landet.

Brevterminalerna i Tomteboda och i Uppsala samt delar av Årstaterminalen flyttar till helt nya lokaler i Rosersberg i Sigtuna kommun, senaste 2014.

Det tomma utrymme som blir i Årsta fylls dock upp med delar av direktreklamverksamheten i Norrköping som läggs ner. 

Färre anställda behövs eftersom nya brevsorteringsmaskiner ska användas i de nya terminalerna så att breven i större utsträckning sorteras med maskiner.

När det däremot gäller paket så ökar den volymen. Därför ska en helt ny pall- och paketterminal byggas i norra Stockholm, någonstans i Kistaområdet, för att komma närmare kunder, enligt Posten.

Paketterminalen i Ånge läggs däremot ner och flyttas till fyra städer i Norrland.

De nya anläggningarna ska ligga i anslutning till järnvägen och posten räknar med att transportera mer på järnväg och därmed minska utsläppen av koldioxid med 6 procent.

Fackförbundet Seko ser med blandade känslor på förändringarna. De nya terminalerna kan innebär bättre förutsättningar för heltid och bättre arbetstider samtidigt kan ännu en paketterminal i Stockholm göra att antalet ofrivilliga deltidsanställningar ökar.

Facket är också kritiskt till att Posten sagt upp kollektivavtal inför avtalsrörelsen, eftersom det skapar osäkerhet vilka villkor som gäller när anställda ska sägas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista