Poliser i Rinkeby i samband med oroligheterna i somras. Foto: Scanpix.
Stockholm

Tre åtalas för upplopp

Kravallerna i Rinkeby i nordvästra Stockholm i somras fick idag sitt rättsliga efterspel. Tre pojkar i åldern 16-18 år åtalades vid Solna tingsrätt misstänkta för grov skadegörelse och försök till grov stöld.

Pojkarna anklagas bland annat för att ha förstört inredningen i Nordeas bankkontor och anlagt en brand i lokalen.

Det var natten till den 10 juni som Rinkeby skakades av våldsamma upplopp. Ett 20-tal ungdomar attackerade Nordeas kontor, Rinkebyakademien och en pantcentral. När polisen och brandkåren kom dit möttes de av stenkastning. Totalt startades elva bränder i Rinkeby och Tensta.

Polisen grep 14 personer misstänkta för bland annat mordbrand och våldsamt upplopp. Av dem kommer högst hälften att ställas inför rätta. En åtalades och dömdes i somras för upplopp medan tre åtalades i dag. Dessa tre har erkänt att de varit på platsen för oroligheterna men nekar i övrigt till misstanken om brott.

– Jag beslutar senast på måndag om jag ska väcka åtal mot tre andra ungdomar. Misstankarna gäller här branden i Rinkebyakademien vid Rinkebyskolan och våldsamt upplopp, säger kammaråklagare Anna Remse.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".