Kommunalrådet Katarina Berggren (S) har tidigare anklagat partiet för att vara främlingsfientligt. Foto: Scanpix.
Botkyrka

Tullingepartiet rör om i grytan

Valets stora vinnare i Bokyrka kommun, Tullingepartiet, ska imorgon träffa kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S). Det har varit hårda ord inför mötet. Tullingepartiet har anklagats för att vara högerextremt, men ordförande Peter Wiklund anser att Tullingeborna blivit överkörda av kommunen.

– Det finns en känsla i Tullinge att majoriteten i Botkyrka vill någonting helt annat med Tullinge än vad Tullingeborna själva vill. De exploateringsplaner som ligger och som är på väg att ske, folk känner att de blivit lite överkörda i den här frågan och det finns ett stort missnöje med demokratin och hur den fungerar, säger Peter Wiklund, ordförande för Tullingepartiet.

I det senaste valet fick Tullingepartiet 10,5 procent av rösterna. Nästan varannan Tullingebo röstade på partiet, som gärna vill se Tullinge som en egen kommun.

De flesta i Tullinge bor i villa eller radhus. Men innan en delning blir aktuell vill partiet först ha en utredning och se om det är ekonomiskt hållbart för både Tullinge och resten av Botkyrka att en delning sker.

Men den frågan har redan utretts av Kammarkollegiet som avslog ansökan om delning. Peter Wiklund tycker att den utredningen inte var opartisk.

– Kammarkollegiet har följt kommunallagen och följer dessutom kommunfullmäktiges avslag.

Frågan nu är hur de övriga partierna kommer att hantera Tullingepartiet.

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande, Katarina Berggren, hävdar att Tullingepartiet är ett populistiskt parti som brister i sin människosyn, på gränsen till det främlingsfientliga. Uttalandet har rört upp starka känslor hos både Tullingebor och Tullingepartiet, säger Peter Wiklund.

– Det är djupt kränkande och jag blir faktiskt ledsen när jag hör det. Det är grundlöst och ytterligare ett tydligt exempel på att Tullingebornas åsikter blir åsidosatta. Ett offentligt kränkande kräver en offentlig ursäkt.

Men ligger det någonting i det hon säger, är ni främlingsfientliga?

– Nej, jag skulle vilja påstå att det är upp till Katarina Berggren att bevisa det i så fall, säger Peter Wiklund.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Fakta: Botkyrka kommun

Val till kommunfullmäktige i Botkyrka (preliminär mandatfördelning).

  • Moderaterna: 13 (-2) eller 21,6 procent.
  • Centerpartiet: 0 (-1) eller 1,5 procent.
  • Kristdemokraterna: 2 (-2) eller 3,5 procent.
  • Folkpartiet: 3 (-1) eller 5,4 procent.
  • Socialdemokraterna: 24 (-1) eller 36,2 procent.
  • Miljöpartiet: 4 (+1) eller 7,1 procent.
  • Vänsterspartet: 4 (-1) eller 6,7 procent.
  • Tullingepartiet: 6 (+5) eller 10,5 procent.
  • Sverigedemokraterna: 3 (+3) eller 4 procent.
  • Botkyrka Partiet: 2 (-1) eller 3,3 procent.

Valdeltagande i kommunvalet: 2010: 72,8 procent (+1,77)

Källa: Valmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".