AIK:s anhängare kastaste sten mot den bulgariska spelarbussen. Arkivfoto: Scanpix.
FOTBOLL

AIK får böta 550 000 kronor

AIK fotboll får böta 550 000 kronor för kravallerna i samband med Europa league-matchen mot Levski Sofia på Råsunda i somras. Det var den 19 augusti som huliganer attackerade det bulgariska lagets buss, och kastade stenar och flaskor mot de bulgariska spelarna och ledarna.

Uefa bekräftar även att AIK endast döms till böter, ingen avstängning är inkluderad i domen.

AIK har sedan tidigare meddelat att klubben inte tänker låta de inblandade supportrarna komma undan, utan arbetar med att försöka identifiera huliganerna och kräva dem på bötespengar.

– Det låter som ursäkter men det är en omöjlighet för klubben att betala böter och låta individen komma undan. Det kan vi inte acceptera, sade Johan Segui, supporteransvarig i klubbens styrelse, till TT i förra veckan.

AIK har nu till på midnatt på måndag på sig att överklaga Uefas dom. 

AIK fotboll överväger om de ska överklaga domen.

– Det finns ju en möjlighet att överklaga, men det ska vi titta på, säger Mats Gustavsson, ordförande i AIK Fotboll.

Han är inte förvånad över beloppet på 60 000 euro.

– Den är ganska i linje med vad vi hade räknat med. Det kunde varit värre men det är fruktansvärt mycket pengar givetvis.

Klubben har 30 dagar på sig att betala in böterna, om de inte väljer att överklaga. Det blir till att snåla på andra områden.

– Vi får spara in på någonting. Det hade varit trevligare att lägga pengarna på sporten. Det är inte alls bra. Vi får ordna det på något sätt, säger Gustavsson.

Men AIK har förhoppningar om att slippa betala allt själva.

– Det är klart att vi ska försöka identifiera de skyldiga och överföra de här böterna på dem.

Huliganerna har kostat AIK pengar i många år. Den nota Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) skickade till AIK på onsdagen är det största enskilda bötesbeloppet i klubbens och svensk fotbolls historia.

Men även om det vida överträffar alla andra belopp är det långt från den första feta bot som klubben tvingats punga ut med.

I takt med att Svenska fotbollförbundet skärpt sitt regelverk tvingas AIK årligen betala in stora belopp, främst på grund av oroligheter kring matcher.

TT

Fakta: Dyr nota för AIK

Augusti 2010: 140 000 kronor i böter till Uefa för stöket vid kvalmatchen till Champions league mot Rosenborg.

April 2008: Hammarbys Louay Chanko överöstes av föremål och dessutom sänktes nästan en kameraman. Konsekvens: Böter på 25 000 och ett nät sätts upp framför klacken på Norra stå.

September 2007: Bananer vräktes in mot Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Touray. Straff: 60 000 (inkastade föremål även mot Gais ingick i beloppet).

2006: Totalt får AIK böta 130 000 kronor för incidenter under åtta hemmamatcher.

Oktober 2005: Firandet över segern i superettan gick överstyr i Västerås. Tre personer skadades, arenan vandaliserades. Kostnad: 100 000.

Oktober 2004: Försök att storma planen gjordes i derbyt mot Hammarby. Påföljd: Spel inför tomma läktare i två hemmamatcher och 100 000 i böter.

November 2003: En hemmagjord bomb exploderade i handen på en funktionär vid matchen mot Djurgården. Bötesbelopp: 60 000 kronor.

Augusti 1999: Totalt 122 000 kronor i böter i Champions league-kvalet mot Aten. En polis upplevde sig så trängd på Råsunda att han sköt ett varningsskott. Sju supportrar stängdes av.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".