Ishockey

Supporterbråk ska stävjas

Det blev en hel del bråk när AIK mötte Djurgården i Globen igår i det första elitseriederbyt i Stockholm på över åtta år. Svenska ishockeyförbundet kommer att utreda bråket och båda klubbarna riskerar straff som böter.

Trots att säkerhetspådraget var stort kunde t ex ett hundratal supportrar som inte hade biljetter storma in.

– Supportrar både från AIK och Djurgården som inte hade biljetter stormade vissa entréinsläpp, vilket gjorde att vi fick stänga igen dem och det tog väldigt lång tid att få in publik och så där. Det kom in ett par på varje sida, säger Thomas Lööw, säkerhetsansvarig vid AIK Hockey.

Hur kan det komma sig?

– Om det är en gruppering på hundra man som har bestämt sig att rusa in i en entré så är det väldigt svårt att få stopp på dem. Vi får lära oss av misstagen, både vi, Djurgården och polisen och arbeta lite tajtare till nästa derby, säger Thomas Lööw, säkerhetsansvarig vid AIK Hockey.

Trots det massiva säkerhetspådraget började supportrar slåss på flera håll, bland annat precis innan matchen och även efter matchen. Ett tio-tal personer greps för våldsamt upplopp.

Det var även stökigt inne på arenan. Djurgårdssupportrar kunde unde ruppvärmingen obehindrat gå via långsidan över till andra kortsidan och började så smått bråka med AIK-supportrar men vakter gick emellan.

Det förekom även en del skadegörelse iform av krossade glasdörrar och stolsdynor och som AIK måste ersätta Globen för.

Nu ska lagen försöka komma överens om vad som ska göras inför kommande derbyn.

– Vi har börjat prata redan idag, AIK och Djurgården. Vi har planerat en del möten redan i veckan om vad vi kan förbättra till nästa derby så jag tror att det kommer att hända en hel del. Vi och Djurgården har en del förslag hur man kan göra, säger Thomas Lööw, säkerhetsansvarig vid AIK Hockey.

– Det var anmärkningsvärt att ena supporterklacken, delar av supporterklacken, kunde ta sig över till andra kortsidan och konfronteras med AIK-klacken. Det såg inte bra ut.

– Vi i hockeyn har varit förskonade från de här bitarna till stor del tidigare därför är det viktigt att vi tar itu med det på ett metodiskt och tydligt sätt, säger Mikael Lundström, tävlingschef på hockeyförbundet.