Stockholm

Sista chansen för 50-öringarna

I dag är sista dagen som det går att handla med 50-öringar. Organisationen Dammsug Sverige har engagerat många att samla in 50-öringar, som ska gå till välgörande ändamål.

Bland annat så tävlar skolklasser om vilka som kan samla in flest 50-öringar och klass 6 på Banérportsskolan i Stockholm ligger bra till.

– Till en början var det ett intensivt samlande, men det avtog närmare sommaren. När vi såg att andra klasser började komma ikapp har vi lagt in en extra spurt, så vi hoppas att det går vägen och att vi vinner, säger Malin Sandman, lärare i klass 6 på Banérportsskolan på Östermalm, i Stockholm.

Pengarna som skolorna samlar in ska gå till BRIS, Childhood Foundation och SOS Barnbyar. Banérportsskolan har länge legat i topp, men låg i går tvåa i landet, efter en skola i Karlskoga i Värmland. En som varit väldigt flitig med att samla in 50-öringar på gator och torg är 12-årige Oscar Palm på Banérportsskolan.

– Man gör det ju för något roligt. På sista tiden har jag inte samlat så mycket, men i början samlade jag nästan varje dag, tre timmar som mest, säger Oscar Palm.

Den klass som vinner förstapriset får en äventyrsdag i Furuviksparken, och de femtio bästa klasserna får pengar till klasskassan. Men redan nu har projektet varit en succé, enligt läraren Malin Sandman.

– När vi lämnade in pengarna till banken så bjöd bankpersonalen på kanelbullar, säger Malin Sandman.

Vad tycker då folk om att inte längre kunna handla med 50-öringar? De flesta som Radio Stockholm pratar med vid Fältöversten kommer inte att sakna de små mynten.

– Nej, jag jobbar i butik så jag tycker att de är sjukt jobbiga att ha att göra med, säger Miranda.

– Ja, de är bara i vägen. Ett störande moment, säger Leif.

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se