Stockholm

Gravida hade rätt till sjukpenning

Det var fel av Försäkringskassan att neka fyra gravida kvinnor sjukpenning. Det anser Svea hovrätt som i dag fastställde tingsrättens dom i de uppmärksammade fallen.

Kvinnorna var sjuka under sina graviditeter – de hade till exempel smärtsamma sammandragningar, ryggont och foglossning och hade blivit sjukskrivna av sina läkare.

Men trots det fick de ingen ersättning av Försäkringskassan, med motiveringen att en graviditet inte är en sjukdom. Kvinnorna stämde Försäkringskassan, och Diskrimineringsombudsmannen tog fallet till domstol.

Stockholms tingsrätt har tidigare slagit fast att det var fel av Försäkringskassan att neka kvinnorna sjukpenning. En av de gravida kvinnorna, Linda Månsson, sa då så här om fallet.

– Det känns viktigt framför allt. Viktigt för att unga kvinnnor idag mitt i karriären ska våga stanna upp och kunna skaffa barn.

Tingsrättens dom överklagades, men nu gör alltså hovrätten samma bedömning och fäller Försäkringskassan för könsdiskriminering.

Hovrätten anser att en person som inte är gravid men har samma besvär skulle ha fått sjukpenning. Den enda skillnaden blir att kvinnornas skadestånd sänks från 50 000 till 15 000 kronor.

Domen kan nu bli vägledande för ytterligare fjorton kvinnor, bland annat från Stockholmtrakten, som driver liknade fall mot Försäkringskassan.