Stockholm

Sju timmars stopp i tunnelbanan

Ett elfel, två utslagna tunnelbanelinjer och kaos i morgonrusningen. I sju timmar stod stora delar av tunnelbanans gröna och blåa linje stilla idag. Uppemot 200 000 stockholmare drabbades och många blev försenade till sina arbetsplatser och skolor.

– Bussarna i morse förslog inte alls. Vi satte ut bussar, men det är så när det händer mitt i rusningen. Vi har inte hundratals bussar som bara står, utan de är ute i trafikuppdrag, säger Maria Adolfsson på SL:s pressavdelning.

Hur kan det gå så här illa?

– Det får enorma konsekvenser när det blir stopp i tunnelbanan och det stora problemet är att bussarna inte förslår.

Hundra kanske uppemot tvåhundratusen resenärer drabbades i morse av tågstoppet på blå och grön linje. Ersättningsbussar sattes in för att täcka upp t-banestoppet.

På Alviks station var det under en period riktig kalabalik berättar busschauffören Ahmed.

– De blir lite arga och irriterade när inga bussar kommer och det står 500 personer och väntar.

Sedan ett par timmar tillbaka rullar tunnelbanan som vanligt igen, men det tog ovanligt lång tid att hitta felet som hade uppstått i en likriktare i Kristineberg.

I går stod den röda tunnelbanan stilla men då var det elförsörjningen från Fortum som inte fungerade.

Annika som i förmiddags tvingades ta en ersättningsbuss från Alvik in mot centrum tycker att det är dags för SL att skärpa sig:

– Jag tycker att det är ganska dåligt. Jag tycker att det ofta är stopp både på pendeltågen och på tunnelbanan. Jag tycker de borde kunna hålla efter det bättre. Nu är jag mammaledig, så jag drabbades inte så hårt. Men när jag jobbade och skulle till jobbet så hände det väldigt ofta.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Fakta: Uppmärksammade t-banestopp

  • I onsdags morse drabbades Västertorp av ett strömavbrott, vilket även ledde till trafikstörningar på tunnelbanans röda linje i området kring Liljeholmen.
  • I februari i vintras stod stora delar av tunnelbanan stilla i tre dagar på grund av vädret. Som kompensation bad SL om ursäkt till trogna resenärer genom att bjuda på en veckas resande och kostnaden för ett månadskort sänktes.
  • I december 2009 stannade röda linjen när ett arbetslag från ett företag skulle borra efter bergvärme. I stället kördes borren rätt ner i taket på en vagn. Misstaget upptäcktes när arbetslaget insåg att motståndet i borren upphörde. Trafiken kom snabbt i gång.
  • I december 2008 började en kabel i tunnelbanans röda linje brinna och orsakade kaos. Röda linjen totalstoppades under flera timmar.
  • I november 2008 stoppades gröna linjen tidigt en vardagsmorgon på grund av ett elfel. Trafiken stod stilla i ett par timmar och kom sedan i gång igen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.