Lägenhetsvisning i Tensta.

Bolåneregler slår mot unga

Från och med i morgon ändras reglerna för bolån. Nu måste man lägga in 15 procent i kontantinsats när man köper en bostad – man får alltså låna max 85 procent av bostadens värde. Mäklarsamfundet tror att de nya reglerna kommer att drabba unga förstagångsköpare.

Jeanette Gustafsdotter, VD för Mäklarsamfundet, tror att de nya reglerna kommer göra det svårare för unga att köpa bostad.

– Vi är fortsatt kritiska till dagens beslut. För hög belåningsgrad hämmar bostadsmarknaden och förstagångsköparna får svårt att få råd att köpa en bostad. Det här beslutet drabbar framförallt de yngre men även övriga som försöker ta sig in på bostadsmarknaden, säger Jeanette Gustafsdotter.

I början av juli satte Finansinspektionen ner foten och bestämde att ingen bostadsköpare ska få använda mer än 85 procent av bostadens värde som pant för sitt bolån. Syftet är att dämpa den kraftiga utlåningen på bostadsmarknaden med stadigt stigande priser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".