Kan bli ensamt som ung förälder.
Botkyrka

Kafé för unga föräldrar startar

För att unga föräldrar ska ha en plats att mötas startar Botkyrka kommun ett kafé i Hallunda på öppna förskolan varje fredagseftermiddag. Många unga känner sig utanför bland äldre föräldrar.

Gulbuaz fick sin dotter när hon var 19 år och hon tycker om idéen med ett kafé för unga mammor och pappor.

– Jag tycker det är bra eftersom man pratar och man känner sig inte ensam. Det är inte lätt att sköta barn. Alla föräldrar behöver träffa andra föräldrar för att må bättre, säger Gulbuaz.

Nu har Gulbuaz två döttrar, den äldsta är drygt fyra år.

– Ellinor. Jag går på fjärildagis.Miin lillasyster går på myradagis, säger fyraåriga Ellinor.

Andrea Salvatirra, en 19-årig Botkyrkabo som har en dotter på tre år, tycker också om tanken på en träffpunkt för unga föräldrar.

– Jo jag tycker det är jätte bra i och med att det inte finns så mycket aktiviteter för unga föräldrar. Jag som nittonåring har inte så mycket gemensamt med en mamma på 40 år, men däremot så kan jag ha mycket gemensamt med en mamma på 23. Så det är jätte bra, säger Andrea Salvatirra.

Invid Folkets hus i centrumet ligger Öppna förskolan i Hallunda. Här finns det fullt med leksaker, på väggarna sitter sångtexter och köket är stort med både ett långt vanligt bord och ett barnbord med stolar till.

Det är här som fredagskaféet startar i dag för föräldrar som är upp till 23 år. Förutom att fungera som en mötesplats där man kan utbyta erfarenheter så ska caféet också ta in föreläsare i ämnen som är viktiga för unga föräldrar.

Gundel Läck, socialsekreterare i Botkyrka å en av de som ska driva caféet säger att det här har önskats av flera unga föräldrar som hon har pratat med.

– Dels så har de ju sagt att de känner sig lite obekväma ibland med äldre föräldrar som är etablerade på olika sätt i tillvaron. De är i mammas ålder säger de, säger Gundel Läck.

– Sedan har de också sagt att när de är ute på stan och fikar på andra kaféen att de känner att deras barn stör. När de har kommit in i bra diskussioner så känner de att de måste gå därifrån för då har ungen börjat pipa. Och här kommer barn både att kunna låta och vuxna få chans att prata med varandra, säger Gundel Läck.

Andrea Salvatirra som just flyttat från Göteborg till Botkyrka besöker Arbetsförmedlingen i Hallunda medans hennes treåriga dotter Amanda sover i vagnen. Kontakt med andra unga föräldrar vore bra eftersom Andrea Salvatirra ibland kan känna sig ifrågasatt av äldre föräldrar.

– Jag som ung mamma känner mer press på att göra bra ifrån mig med min dotter. Jag är ju nitton och jag känner att jag måste bevisa mer att jag ansvarar för mitt barn på ett bra sätt. Jag klarar av att uppfostra henne och jag klarar av att ta hand om henne. En mamma på 40 år behöver inte bevisa det för någon, utan det är en självklarhet i samhället, säger Andrea Salvatirra.

– Jag tycker att en bra mamma är den som tar hand om sitt barn, oavsett ålder, säger Andrea Salvatirra.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".