Stockholm

Våldtäktsutredning läggs ner

Utredningen om en misstänkt gruppvåldtäkt på en finlandsfärja i slutet av augusti i år läggs ner. Fallet fick stor uppmärksamhet när polisen filmade alla män som steg av båten i Stockholm för att få fast våldtäktsmännen, men det hjälpte alltså inte.

– Brott kan inte styrkas, säger Petra Sjölander vid Citypolisen i Stockholm.

Det var på en av dom mycket populär årligen återkommande partyresa på färjan Silja Festival nyligen som en 26-årig tjej anmälde hon utsatts för en gruppvåldtäkt.

När färjan la till i Värtahamnen i Stockholm väntade ett stort antal poliser som delade upp kvinnor och män, och där männen fick ta annan väg ut från båten.

Männen fotades och filmades av polisen. Anledningen varför dom gjorde det fick inte båtresenärerna veta om. En av dom som reagerade kraftigt på uppdelningen och fotograferingen var Robert Bergström från Västerås .

-Jag var förbannad och frågade vad det var frågan om och det var jävligt obehagligt, säger Robert Bergström från Västerås.

Trots att filmerna på männen inte hjälpte polisen att gripa några våltäktsmän så tycker Petra Sjölander på Citypolisen i Stockholm att det var rätt metod som polisen hade använt sig av.

– Det hade kunnat leda till att polisen skulle kunna styrka brott. Om man ska ställa det i relation till den kränkning som den här tjejen kan ha varit utsatt för, så är det mycket värre än kränkningen att eventuellt bli fotad och filmad. Materialet kommer ju aldrig hamna någon annanstans än i vårt arkiv, säger Petra Sjölander på Citypolisen.

Lars-Peter Hielle P3 nyheter
lars-peter.hielle@sr.se