Anders Danielsson, chef för Säpo.

Ökad risk för terrordåd

Säpo har ökat beredskapen för terroristdåd i Sverige, eftersom det för närvarande finns ett förhöjt hot om terrorattentat mot Sverige. Nivån höjs ett steg, till tre på en femgradig skala.

Sverige har aldrig tidigare haft ett terrorhot på den nivån, säger Säpochefen Anders Danielsson. Han säger också att det finns ett specifikt hot mot Sverige men att hotet inte är omedelbart. Enligt honom finns det en förändrad aktivitet inom vissa miljöer i Sverige.

De senaste dagarna har västerländska säkerhetstjänster varnat för terrordåd i Europa, men Säpochefen vill inte säga om det finns något samband med det förhöjda terrorhotet mot Sverige.

Länsstyrelsen i Stockholm gör inga särskilda åtgärder efter beskedet om att säkerhetspolisen, Säpo, höjt beredskapen för terrorhot mot Sverige.

Hans Spets, chef över avdelningen för samhällsskydd och beredskap, säger att det man gör just nu är att öka omvärldsbevakningen. Några konkreta hotbilder finns, enligt honom, inte att arbeta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".