Ballong på Sverigedemokraternas valvaka.
Södertälje

SD får ytterligare ett mandat

Sverigedemokraterna i Södertälje får ett till mandat i fullmäktige och blir därmed det fjärde största partiet i kommunen. Sverigedemokraterna får fem platser i fullmäktige – lika många som Miljöpartiet.

Niklas Orrenius, som är journalist och som också skrivit en bok om Sverigedemokraterna, tror att partiets framgångar i Södertälje delvis beror på att de tagit väljare från Kristdemokraterna.

– Kristdemokraterna har ju tidigare i historien profilerat sig på abortmotstånd till exempel, vilket har lockat vissa konservativa kristna. Men nu är ju Sverigedemokraterna det enda partiet som vill sänka abortgränsen till vecka 12. Det är ju ingen kommunal fråga, men det kan ju ändå ha lockat över en del konservativa kristna. En annan sak som gått hem är att SD är motståndare till samkönade äktenskap, så jag tror absolut att de har tagit väljare från Kristdemokraterna i Södertälje, säger Niklas Orrenius.

Sverigedemokraterna fick 7,3 procent av väljarstödet i Södertälje kommun. Partiet växte från två till fem mandat, jämfört med förra valet. Trots att de nu har fem platser i fullmäktige, är det ingen som vill kommentera Niklas Orrenius bild av vilka som är deras väljare.

Det vill däremot Kristdemokraterna som tappade hälften av mandaten i årets val – från fyra till två. Robert Halef, gruppledare för Kristdemokraterna i Södertälje, håller inte med om att KD:s väljare gått över till Sverigedemokraterna.

– Man kan konstatera att vi har gjort ett dåligt val, men vi har absolut inte tappat väljare till Kristdemokraterna, utan det är två helt skilda partier. Jag tycker inte det är rättvist att göra den jämförelsen, utan man ska gå in och kolla på de här undersökningarna som finns och är baserade på faktauppgifter. Där kan man se att det är en promille av dem som röstar på dem som kan vara kristdemokratiska väljare. Här ska mer Socialdemokraterna och andra partier vara mer oroliga om varför de tappar till Sverigedemokraterna, säger Robert Halef.

På måndag ska Kristdemokaterna begära en omräkning av rösterna. Enligt sluträkningen var det bara en eller två röster som gjorde att Sverigedemokratera fick ytterligare ett mandat i Södetälje.

– Det finns en röst som skiljer åt. Vi ska överklaga och begära att man räknar om detta. Vi vet att det finns fem stycken ogiltigförklarade röster, säger Robert Halef.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".