Förre SL-ordföranden dömd i hovrätten

Även hovrätten dömde SL:s förre ordförande Elwe Nilsson (m) till dagsböter för brott mot aktiebolagslagen. Nilson döms för att ha undanhållit information från SL:s styrelse när tunnelbanan skulle säljas till Connex.

Hovrätten sänker dock bötessumman från 30 000 kronor till 20 000 kronor.

- Jag är oerhört förvånad, jag var övertygad om att de skulle komma fram till ett frikännande, säger Elwe Nilsson till Radio Stockholm.

Enligt hovrätten lät Elwe Nilsson avsiktligt bli att informera Jan Strömdahl (v) om att frågan om utförsäljning av tunnelbanan skulle tas upp på styrelsemötet den 4 maj 1999. 

Jan Strömdahl som var emot utförsäljningen fick inte information om försäljningen förrän en timme före sammanträdet.

Elwe Nilsson har hela tiden förneka brott. Enligt honom blev ingen av ledamöterna informerade om ärendet mer än en timme före mötet och han ställer sig helt oförstående till hela åtalet.

Men hovrättten går allstå på samma linje som tingsrätten och dömer Elwe Nilsson till dagsböter för brott mot aktiebolagslagen.
Hovrätten ändrade dock storleken på dagsböterna från 50 dagsböter á 600 kronor till 50 dagsböter á 400 kronor. Anledningen till det är Elwe Nilsson ändrat inkomstuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista