Länet

Kampanj ska minska viltolyckorna

Viltolyckorna har ökat stadigt de senaste åren, i Sverige och även i Stockholms län. Den här veckan pågår en kampanj där Nationella Viltolycksrådet ska förebygga olyckor, bland annat genom att uppmärksamma trafikanter på de vägsträckor i länet där flest viltolyckor sker.

Lasse Jonsson är polis i Nynäshamn och biträdande ansvarig för viltolycksrådet i Stockholms län. Enligt honom är det inte främst bilförarnas fel att viltolyckorna ökar.

– Vildsvinsstammarna ökar ju. Även fast vi hade en sträng vinter så både grisar och rådjur strök med, men bevisligen är stammen stor och stark i alla fall, säger Lasse Jonsson på Nynäshamnspolisen.

Om olyckan är framme och man kör på ett djur, vad ska man göra?

– Man tar reda på var man är någonstans, märker ut platsen och ringer 112, blir kopplad till LKC i Stockholm som då larmar ut en eftersöksjägare som kommer dit och spårar upp det skadade djuret.

I samband med trafikkontroller den här veckan kan du som bilist på vissa platser få information om hur du ska bete dig om du råkar köra på en älg, ett rådjur eller ett vildsvin.

– Kör man på en älg eller ett rådjur så är väl de ganska ofarliga. Vildsvin kan vara lite otrevliga om de är skadade.

Nationella viltolycksrådet är ett samarbete mellan bland andra Polisen, Trafikverket och länsstyrelserna. Och i år är har de verkligen kraftsamlat för att vända trenden med ökande viltolyckor.

Vid årsskiftet infördes rapporteringsplikt för alla viltolyckor. Tidigare behövde man bara rapportera olyckan om man trodde att djuret var skadat. Dessutom finns en nyupprättad databas för viltolyckor som snabbare ska sätta polisen i kontakt med eftersöksjägare i närområdet, som ska spåra upp de skadade djuren och avliva dem.

Men viltolyckorna i Stockholms län har fortsatt att öka även i år. Färsk statistik visar att över 2100 viltolyckor ägt rum i länet från januari till september, 145 fler än samma period förra året. Lasse Jonsson tror sig veta hur olyckorna ska minska.

– Framför allt så gäller det att hålla viltstammen på en bra och lämplig nivå. Sen att bilförarna är vakna, speciellt i gryning och skymning. Det är då djuren är som mest i rörelse, säger Lasse Jonsson.

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se