Förundersökning mot länspolismästaren

Riksåklagaren ska undersöka om Stockholms länspolismästare Carin Götblad har brutit mot tryckfrihetsförordningen.

Carin Götblad satte igång en utredning mot en polisinspektör som misstänktes ha lämnat ut hemliga handlingar till en journalist, men enligt JK var polisinspektören skyddad av meddelarskyddet.
Fallet handlar om en misstänkt mordbrand i Nynäshamn för två år sedan. Tidningen Nynäshamns Posten publicerade då uppgifter från ett förhörsprotokoll med den misstänkte mordbrännaren. Det ledde till att Stockholms biträdande länspolismästare Carin Götblad satte igång en utredning mot en kvinnlig polisinspektör, som misstänktes ha lämnat ut protokollet.
Justitiekanslern anser att polisledningen inte hade rätt att efterforska vem som lämnat ut handlingen, eftersom den personen var skyddad av meddelarskyddet.
Därför har JK nu gett Riksåklagaren i uppdrag att genomföra en förundersökning om vem eller vilka på polismyndigheten som kan ha gjort sig skyldiga till brott. Bland de som kan vara skyldiga finns alltså den nuvarande länspolismästaren, då biträdande länspolismästaren, Carin Götblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista