Giftig Spindelskivling. Foto: Lennart Nygren/SCANPIX

Fler fall av svampförgiftning

Ovanligt många Stockholmare har i år drabbats av svampförgiftning efter att ha förväxlat ätlig svamp i skog och mark med giftig.

– I många fall handlar det om svåra förgiftningar, där njurarna eller till och med leverfunktionen slås ut och då dör man, säger Christine Karlson-Stiber, överläkare på Giftinformationscentralen i Stockholm.

– Det är ett gott svampår i år och det kan vi tydligt avläsa i vår statistik, det är många människor som har ringt till oss för att de har varit oroliga eller för att de har symptom efter att ha ätit svamp, säger Christine Karlson-Stiber.

Och i siffror, vad betyder det?

– Ja i siffror är antalet samtal hit över 1500, men tittar vi på hur många som blivit riktigt sjuka så är det runt 15-20 totalt sett, säger Christine Karlson-Stiber.

Svampplockning har blivit allt trendigare, något som syns i allt fler mattidningar, och heminredningstidningars svampspalter för att inte tala om Facebook och Internet.

Dessutom är det ett mycket bra svampår i år och resultatet denna säsong enligt giftinformationscentralen är allt fler fall trattkantareller som istället visat sig vara giftig spindelskivling som om det vill sig illa orsakar att njurarna förstörs. Än värre är det med lömsk flugsvamp som är väldigt lik den ätliga grönkremlan eller snöbollschampinjon som kan förväxlas med vit flugsvamp.

Just en sådan förväxling har redan orsakat ett dödsfall i år, säger överläkare Christine Karlson-Stiber, som egentligen bara ett enda råd till den som är på väg ut jakt efter skogens guld.

– Plocka aldrig, aldrig någonsin en svamp som du inte alldeles säkert känner igen som en god matsvamp, säger Christine Karlson-Stiber.

Reporter Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeld@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".