Nytt pantsystem på försök i Danderyd

I Danderyd testas ett nytt sätt för att återvinna fler tomburkar och flaskor. Hittills har 14 pantbehållare satts upp på ställen där människor rör sig. Målet är att minska nedskräpningen och öka återvinningen.

– Vi vill ju underlätta för allmänheten att återvinna, men dessutom vill vi erbjuda ett bekvämare återvinningssystem, säger Nina Avdagic vid Danderyds kommun.

Tanken är att burkar och glas inte ska hamna bland soporna - och försöket är ett samarbete mellan återvinningsföretaget Returpack och kommunen.

Målet är att öka insamling till runt 90 procent - och för närvarande provas metoden i ett 20-tal kommuner i landet

Pantomaten ska också sköta sig själv - där de som vill bli av med burken slänger den i behållaren som sedan töms av någon som vill panta.

Tanken är att systemet ska sköta sig själv där de som vill bli av med burken slänger den i behållaren som sedan töms av någon som vill ha pant.

– Det kan vara i stort sett vem som helst, det är vem som helst som kan komma och lämna, och det är vem som helst som kan komma och tömma, säger Nina Avdagic

Tanken är att systemet ska sköta sig själv där de som vill bli av med burken slänger den i behållaren som sedan töms av någon som vill ha pant…

I Mörby har Rami testat pantomaten som sitter i centrum.

– Den pantar burkar alltså, aluminiumburkar eller flaskor, säger Rami.

Har du provat den?

– Ja två gånger, säger Rami.

Har du sett om det är någon som tömmer den?

– Ja det finns en gubbe här i Mörby som kommer och tömmer den, säger Rami.

Vad tycker du om systemen?

– Det är bra, bättre att folk slänger burkarna i papperskorgen, de försvinner bara på det sättet säger Rami.

Reporter Erik Andersson
erik.andersson@sr.se