Landstingets kulturbesparing slår mot svaga grupper

Landstingets kulturbudget har i år sänkts med 12 miljoner kronor. Det har bland annat drabbat studieförbunden. Till exempel ABF får sitt bidrag sänkt med drygt 2.2 miljoner.   Bengt Strömberg, studieombudsman på ABF, säger till Radio Stockholm att det givetvis påverkar verksamheten.

Totalt har studieförbunden fått sina bidrag sänkta med 12,5 procent

Flera av de förbund som Radio Stockholm varit i kontakt med säger att det är svaga grupper som ungdomar, invandrare och arbetslösa som drabbas när bidragen nu sänkts.

Även Stockholms läns Blåsarsymfoniker med landstinget som huvudfinansiär har fått bidraget sänkt med en dryg halv miljon kronor.

Här måste bland annat somliga musiker sägas upp och orkestern som förra året bland annat gav skolkonserter för 80 000 barn kan nu inte turnera i länet som det var tänkt, säger Blåsarsymfonikernas styrelseordförande Magnus Eriksson.  Kulturbudgeteten utgör ungefär 0,5 procent av landstingets budget, och Kulturnämnden fick i uppdrag att spara 18 miljoner kronor iår, 2004, säger nämndens socialdemokratiska ordförande Ulla Parkdal till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista