Norrtälje

Streetracebana ska förhindra bus

För att minska buskörning i Norrtäljetrakten kommer kommunen att bygga en ny streetracingbana. I dag kan de motorintresserade köra vid Görla, men området är begränsat och förutsättningarna blir bättre när ett nytt industriområde byggs i anknytning till flygfältet.

Kjell Jansson är moderat kommunalråd:

– Vi är en kommun med stort motorintresse. Det finns många unga och även äldre som tycker att det här är kul. Det pågår även en hel del streetrackörning i hamnen på kvällstid. Och då tycker vi att det är bättre att vi bygger en bana åt dem så att de kan hålla på med det här i god ordning.

Motorintresserade har i Stockholmsorådet problem att hitta platser där det går att köra - men i Norrtälje har kommunen gett tillstånd i Görla industriområde. Men nuvarande sträcka har sina begränsningar - Glenn Ocklund är ansvarig för streetracingverksamheten:

– Det som brister i dag är att vi har tagit en industrigata mitt i Norrtälje som vi gör om till streetracing på söndagskvällar och det funkar jättebra. Men problemet är att det finns en industri här och det finns en trafik som vi måste spärra av. Det är ett logistikproblem.

Och att det går att köra legalt i Norrtälje passar Robert Sjöblom som kör regelbundet:

– Det är nära det är billigt det är bra, det är smidigt. Man slipper långa vänteköer för att få åka en gång i timmen. Här kan man åka 7 till 8 gånger på en timme och fortfarande hinna med att käka en korv.

Om inte den här möjligheten hade funnits hur hade du kört då?

--  Ska man köra lagligt så har man kanske tre till fyra tillfällen per sommar att åka. Så risken finns ju att man hamnar på någon bakgata under mindre lagliga former och kör. Det blir ju så.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se