Stadshuskoalitionen splittrad i alternativ till folkomröstningen om trängselförsöket

När stockholmarna ska folkomrösta efter försöket med trängselavgifter i trafiken kan de få ta ställning till tre olika ja-förslag. De styrande partierna i stadshuset kommer troligen att ha olika valsedlar, säger finansborgarrådet Annika Billström (s).

Försöket med trängselavgifter varar från den 12 juni 2005 till den 31 juli 2006. I september 2006 hålls en folkomröstning om försöket och där ser ja-alternativen ut att bli fler.

De tre koalitionspartierna - socialdemokraterna vänsterpartiet och miljöpartiet - kommer troligen att ha olika valsedlar.

- Varje parti måste ju själv få bestämma hur man vill gå till folkomröstning, säger finansborgarrådet Annika Billström (s).

Billström förnekar att det här är ett sätt för socialdemokraterna att splittra ja-sidan och därmed slippa trängselavgifter i framtiden.
- Absolut inte, det är klart att det här handlar om att få ett lyckat försök och att vinna folkomröstningen, säger Annika Billström.

Riksdagen fattar beslut om trängselavgifter den 16 juni, men moderaterna i Stockholmsområdet fortsätter att streta emot.

Länsordföranden Anders Gustàv säger till Radio Stockhollm att han kommer kämpa med näbbar och klor för att sätta käppar i hjulet.
Oppositionsborgarrådet i Stockholm Sten Nordin (m) tänker försöka överklaga allt som går att överklaga när det gäller trängselavgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista