SD vill inte stämplas som främlingsfientligt

När det nya riksdagsåret öppnas tar 20 Sverigedemokrater plats i riksdagen. De ledamöterna beskrev Vänsterpartiets ledare Lars Ohly på valnatten som "rasisterna som kommit in i Sveriges Riksdag". Men är det verkligen korrekt att beskriva SD som ett rasistiskt parti?

– Det är väldigt enkelt för Sverigedemokraterna att på en räkmacka ta sig fram i politiken genom att ta bort en term, säger Ulla Ekström von Essen idéhistoriker vid Södertörns Högskola i Huddinge.

Ulla Ekström von Essen menar att det är viktigt att man ser till innehållet och noga granskar Sverigedemokraternas politiska program och retorik och inte fastnar i begrepp som rasism eller inte.

Mattias Thydén, historiker vid Institutet för Framtidsstudier håller med om att begreppet rasism är en definitionsfråga och beskriver Sverigedemokraterna såhär:

– Jag skulle säga att det är ett främlingsfientligt parti med kopplingar till rasistiskt tankegods, och man kanske också säga till och med kopplingar till nazistiskt tankegods. På samma sätt som Sverigedemokraterna talar om ett folk, ett land, det var vad också nazisterna gjorde. De menade att Tyskland var till för vad de kallade folktyskarna.

Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har ofta upprepat att SD har nolltolerans mot rasism. Ändå syns och hörs främlingsfientliga uttalanden från partimedlemmar både offentligt och när de inte är medvetna om att möten spelas in. Till exempel i Kalibers uppmärksammade program förra året:

"Då sa jag det, det här med burka ja det kan man ju förstå, sa jag. När gubbarna slår kärringarna som de gör och det blir blåtiror och fläskläppar, då är det klart att de måste ha en burk på sig..."

Efter andra världskrigets slut och avslöjanden om förintelsen och nazisternas raspolitik blev det politisk omöjligt att kalla sig rasist förutom i extrema grupper, säger Mattias Thydén, och att det därför är naturligt att Sverigedemokraterna undviker det.

– Det är lätt att säga att vi är inte rasister för att vi inte använder ordet ras. Vad jag menar är att konsekvenserna av den typen av politik som de skulle föra, skulle de föra den fullt ut så skulle vi få ett samhälle som byggde på segregering som byggde på nationalism som bygdde på, ja, man kan nästan säga etniskt rensning på ett sätt som mycket liknar den klassiska rasismens drömsamhälle, säger Mattias Thydén.

Eva Stenström, P1 morgon
eva.stenström@sr.se