Professor kritisk mot flera alternativ i folkomröstning om trängselavgifter

Det bör inte finnas fler än två alternativ i en folkomröstning.
Det säger professorn i statsvetenskap, Sören Holmberg vid Göteborgs universitet.
I Stockholm kan det bli fler ja-alternativ i folkomröstningen om trängselavgifter.

Finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström, har öppnat för fler ja-alternativ i folkomröstningen om trängselavgifter. Men det vore en olycklig lösning som skulle lämna fältet fritt för tolkningar av resultatet, anser professor Sören Holmberg.

- Förkastligt. Man ska inte leka med folkomröstningar, det är ett för allvarligt demokratiskt institut, säger Sören Holmberg till Radio Stockholm.

Igår kom frågan om försöket med trängselavgifter i Stockholmstrafiken ett steg närmare ett förverkligande. Regeringen lämnade sin proposition till riksdagen, som avgör frågan i juni.

Efter försöket ska folkomröstningen om eventuella fortsatta trängselavgifter hållas på valdagen 2006. Då kan det enligt Annika Billström bli fler än två valsedlar som stockholmarna får välja mellan i folkomröstningen, alltså flera olika ja-alternativ.

Det här har redan fått kritik från både koalitionspartierna i Stadshuset och från den borgerliga oppositionen. Och Sören Holmberg håller alltså med:

- Man skjuter problemet ifrån sig och låter eftervalsdebatten lösa det man inte orkar lösa i förväg, och det ökar också politikernas makt att tolka resultatet, säger Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".