Värmdö

Centern petas från alliansen

Centerpartiet i Värmdö stängs ute från det fortsatt borgerliga styret. Idag valde Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna att istället samarbete med Miljöpartiet. Yvonne Blombäck, gruppledare för Miljöpartiet i Värmdö, tror inte att väljarna misstycker.

– Om jag tittar på hur Miljöpartister fungerar så är det så att vi gillar inte blockpolitiken, utan det är sakfrågorna som är viktiga för oss så jag tror inte att någon tycker det är konstigt, säger Yvonne Blombäck, gruppledare för (MP) i Värmdö kommun.

Miljöpartiet vill ha en tydlig ledning och styrning av kommunen, men också en hållbar utveckling i kommunen och partierna har kommit överens om att inrätta ett kommunalråd som ska jobba just med hållbar utveckling men om posten är vikt för Miljöpartiet vill inte Yvonne Blombäck säga nåt om nu.

– Jag kan inte föregripa de demokratiska processerna men i den här koalitionen, Värmdökoalitionen som vi nu går in i, har vi fått gehör för våra sakfrågor och vi är överens om helheten, säger Yvonne Blombäck, gruppledare för (MP) i Värmdö kommun.

Alliansen för Värmdö höll bara i en mandatperiod tillsammans med centern. Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna tycker inte att samarbetet fungerat utan väljer att styra kommunen med hjälp av Miljöpartiet istället.

Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna var bara ett enda mandat från att få egen majoritet i Värmdö och hoppades in i det längsta att räkningen av skärgårdsrösterna skulle ge egen majoritet men så blev det inte.

Stefan Mårtensson, politisk sekreterare i Värmdöcentern, accepterar att samarbetet sprack och säger så här om vad som gick snett.

– Det var just organisasationsfrågan och hushållningsfrågan med skattebetalarnas pengar. Vi håller hårdare om skattebetalarnas pengar, vi vill vara mera sparsamma än vad de andra vill vara. Det är en fråga om spara och slösa, säger Stefan Mårtensson, politisk sekreterare i Värmdöcentern.

Men att alliansen skulle spricka kom ändå som en överreskaning säger han.

– Det som är trist är att vi inte blivit informerade under tiden, säger Stefan Mårtensson, (C).

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se