Scheins arv går till vänninan

Svea hovrätt fastställde idag att det blir Harry Scheins väninna Eva Fischer som får ärva hans pengar – 27 miljoner kronor. Fischer hade en kärleksrelation till Schein som avled 2006.

Österrikaren och ingenjören Harry Schein blev ekomiskt oberoende när han i början på 60-talet sålde sitt företag i kemibranschen och han grundade sen Svenska filmistituet.

När han dog i februari 2006 var han frånskild sedan många år och lämnade efter sig två fastighets i Danderyd, precis vid Edvikens stand.

Han testamenterade sin förmögenhet till sin väninna Eva Fischer som han träffade i början av 90-talet. Men ett halvår efter Harry Scheins död hittades ett nytt testamente i Danderydsvillan på ett något märkligt ställe.

– Det hittades i en låda, fastklistrad, i köket, säger Eva Fischers advokat Bertil Södermark.

I det här testamentet var det grannarna som skulle ärva Harry Schein. Det handlar om runt 30 miljoner kronor.

En rättsprocess inleddes om vem som skulle få arvet. Förra året kom tingsrätten fram till att testamentet som grannarna hävdade var det riktiga inte var giltigt. Arvet tillföll alltså Eva Fischer, men grannarna överklagade domen.

I dag är det en enig hovätt som anser att pengarna ska gå till Eva Fischer. För advokat Bertil Södermark är det såklart en skön seger. Men det är också ett av det mest bisarra mål han varit med om:

– I den här genren kan jag säga att det är det märkligaste mål jag haft.

Grannarna får nu betala Eva Fischers rättegångskostnader på cirka 3,5 miljoner kronor.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Lasse Hanson
lasse.hanson@sr.se