Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Stockholm

Kampanj ska minska fördomar om psyksjuka

Trots att uppskattningsvis mer än fjärde svensk drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet är det ett ämne som omgärdas med många myter och fördomar. Det här ska nu kampanjen Hjärnkoll försöka råda bot på.

– Om man blir är sjuk i själen istället för i kroppen, kan det vara väldigt skrämmande för ens omgivning, säger Södermalmsbon Evelina Lapins- Fridell som själv fick en psykisk sjukdom för några år sen.

– Jag haft bulimi, och jag är helt frisk, och fri från ätstörning. Jag tror att många inte vet hur de ska förhålla sig, och då är det lättare att inte fråga - att inte ta tag i det. Om man ser att nån har slagit sej eller att det har hänt nånting, så är det lättare att ta på men folk vet inte riktigt hur de ska bemöta om de ser att nån är nere eller på nåt sätt synligt mår dåligt eller drar sig undan eller så, fortsätter hon.

– Så att bemöta är jätteviktigt. Våga fråga, säger Evelina Lapins-Fridell.

Mellan 20 och 40 procent av alla svenskar drabbas någon gång av psykisk ohälsa. I mellan 10 och 15 procent av fallen krävs behandling – det här visar siffror från Socialstyrelsen.

Det betyder, enkelt uttryckt, att närmare var fjärde svensk någon gång kommer bli psykiskt sjuk – allvarligt eller lindrigare.

Men mörkertalet är stort. Ämnet är mer än laddat, och den som blir sjuk upplever inte sällan rädsla och avståndtagande från sin omgivning.

Det här ska nu kampanjen Hjärnkoll försöka råda bot på. I en ännu opublicerad rapport framgår det till exempel att tre av tio anser att det är skamligt ha ha psykiska problem och att en psykisk sjuk inte kan bli frisk, var fjärde skulle inte vilja ha en psykiskt sjuk som granne, och långt över hälften, eller 60 procent, tycker att en person som fått psykiatrisk vård är olämplig att ha som barnvakt.

Men Evelina Lapins-Fridell, som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, anser att det ofta är fråga om fördomar - och att det hjälper att prata om det:

– Jag har börjat prata mer med min omgivning - och plötsligt ser man hur vanligt det är. Då kan man ju omöjligt hålla på och tysta ner det.

Jag menar - man kan prata om cancer, man kan prata om diverse fysiska sjukdomar - man måste kunna prata om psykisk ohälsa också, säger Evelina Lapins-Fridell till Radio Stockholm.

– Det är ändå nånting som är laddat i folks medvetande, det är en fråga som är omgiven med väldigt många tabun? Men det kommer förmodligen laddas ur om man pratar om det, säger Evelina Lapins-Fridell.

Ulf Bungerfeldt

ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".