1 av 2
Rådmannen Catarina Barketorp, under en presskonferens med anledning av domen i helikoptermålet. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix.
2 av 2
Rådmannen Catarina Barketorp presenterade domen i helikoptermålet. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix.
Helikopterrånet

Sju män döms för helikopterrånet

Sju personer döms av Södertörns tingsrätt till långa fängelsestraff för inblandning i det spektakulära helikopterrånet i Västberga i södra Stockholm ifjol. Två av de åtalade döms till sju års fängelse.

– Jag är inte särskilt förvånad. Jag hade önskat mig ett annat innehåll men att han blir fälld är väl inte så konstigt, han har ju erkänt, säger advokat Peter Lindqvist.

31-åringen var en av tre personer som beväpnade med ett automatvapen var inne i värdedepån tidigt på morgonen den 23 september i fjol. En bit in i rättegången erkände han att det VAR han som syntes på övervakningskamerorna. Tidigare hade han blånekat.

Enligt 31-åringen själv har hävdat att han ändrade inställning av medlidande för de anställda som jobbade i värdedepån när rånarna slog till. Men åklagarna trodde snarare att erkännandet berodde på att 31-åringens DNA hittats från blodfläckar på flera ställen inne i depån – på en slägga, en postsäck, en dörr, en karbinhake och den stege som rånarna använde för att ta sig ner från och upp igen på taket.

Mannen döms till fängelse i sju år – ett straff som advokat Peter Lindqvist tycker är för hårt.

– Jag hade önskat mig en annan rubricering och ett kortare straff. Därmed inte sagtr att det kommer gå vidare till hovrätten, det vet vi inte ännu. Vi ska analysera domen och höra vad åklagarna har att säga, säger advokat Peter Lindqvist.

Sju års fängelse blev även straffet för den 35-årige man som körde helikoptern under rånnatten. Hans advokat Leif Silbersky säger till TT att han är besviken över domen och kommer överklaga.

Helikopterpiloten har kämpat för att rentvå sig från anklagelserna, men har haft svårt att förklara att hans DNA påträffats i helikoptern och att han en stund efter att helikoptern lämnades i Skavlöten utanför Täby dök upp på en hamburgerrestaurang ett par kilometer därifrån.

Piloten döms för också för grovt rån. Fyra andra män döms för medhjälp och får mellan två och fem års fängelse. Den sjunde mannen döms för skyddande av brottsling till fängelse i ett år.

Det betyder alltså att tre av de åtalade släpps och frikänns helt.

– Vi anser inte att de bevis som lagts fram är tillräcklig för att säga att de tre har gjorts sig skyldiga till de här brotten, säger Catarina Barketorp, rådman i Södertörns tingsrätt.

– Åklagarna har påstått att en skulle ha varit ute på helikopterhangaren i Värmdö och satt ut bombattrapper och gjort annat sabotage. De andra två som frikäns har stått åtalade för att ha gjort avspärrningar runt värdedepån, med kedjer med fotanglar på.

De två åklagarna Leif Görts och Björn Frithiof har inte läst hela domen, men säger till TT att de är "ganska nöjda" med straffen.

Det är även advokat Max Fredriksson, som representerat de 24 anställda som befann sig inne i värdedepån. Däremot är han inte nöjd med skadeståndet. Personalen får dela på sammanlagt 600 000 kronor – Max Fredriksson hade yrkat på ett högre belopp.

– Det är många personer och många reagerar ju individuellt. Men samtliga har blivit mycket chockade, blivit ledsna och gråtit. Vissa har tagit upp bilder på sina barn och trodde att de inte skulle få återse dem, så det har ju varit en traumatisk upplevelse för samtliga.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Fakta: Spektakulär helikopterkupp

Helikopterrånet iscensattes 05.15 på morgonen den 23 september 2009.

En helikopter som stulits från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje landade på taket till säkerhetsföretaget G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

Tre beväpnade män tog sig in genom att krossa ett atriumfönster på taket. De sprängde sedan sönder flera dörrar och trängde in i utrymmen där stora värden förvarades.

Efter 20-25 minuter tog sig männen tillbaka till helikoptern som lyfte och försvann. Rånare och rånbyte dumpades först i Draget i Norsborg och sedan vid Kaananbadet i Bromma. Helikoptern återfanns i Skavlöten norr om Stockholm.

Rånarna kom över 39 miljoner kronor av vilka bara en bråkdel återfunnits. Fem män står åtalade för grovt rån och fem andra för medhjälp. Rättegången pågår i 18 dagar med start på 2 augusti.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".