Landstingshuset på Kungsholmen. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
Stockholm

Läkare dömd för bedrägeri

En kirurg i Stockholm har dömts till fyra års fängelse för grovt bedrägeri, efter att ha lurat till sig 7,7 miljoner kronor från landstinget.

Läkaren drev en privat klinik i Stockholm där hon sade sig behandla patienter med mjukdelstumörer i huvud och nacke. För varje patient debiterade hon drygt 2 000 kronor.

Men i själva verket utfördes enklare ljusbehandlingar mot acne och laser mot vårtor som man får en betydligt lägre ersättning för från landstinget, skriver Dagens nyheter.

Landstinget i Stockholm fattade misstankar mot kliniken efter att ha fått in tips.

Chefsjurist Anne Rundquist säger till tidningen att domen är unik och att det är en tydlig dom som visar på grova överträdelser av debiteringsreglerna och om stora belopp.

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje och dömde läkaren till fyra års fängelse för grovt bedrägeri.

Läkarens advokat Lars Engstrand säger att domen kommer att överklagas, eftersom han anser att bevisningen är för svag.

Kammaråklagaren Anita Kjellén har ännu inte hunnit ta ställning till domen, men säger att bedrägeriet är mycket allvarligt, dels pågrund av det rör sig om miljonbelopp och dels för att läkaren missbrukat det förtroende hon fått som privatpraktiserande läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".