Nya Karolinska byggs i Solna. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Politiker vill ha hjärtbyten tillbaka

Landstingspolitikerna tänker sätta press på politikerna i riksdagen så att Nya Karolinska ska få utföra hjärttransplantationer. Rikssjukvårdsnämnden, som beslutat att centralisera hjärttransplantationerna till Göteborg och Lund, är otidsenlig och måste bort, anser sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg.

– Vi har kämpat hårt och vi är fortfarande upprörda över att Stockholm tvingas att upphöra med hjärttransplantationer. Den väg som vi har att fortsätta det är ju att ta upp det här med riksdagspolitikerna som har beslutat om att inrätta rikssjukvårdsnämnden och lagstiftningen runt det, säger Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd.

Landstingspolitikerna i Stockholm anser sig nu ha uttömt alla möjligheter att få ha kvar hjärttransplantationer i Stockholm. Vid årsskiftet flyttar den delen av thoraxkirurgin till Sahlgrenska i Göteborg och universitetssjukhuset i Lund. Men bara den delen, allt annat blir kvar betonar professor Gunnar Thydén på transplantationskirurgen på Huddinge.

– Det är viktigt att komma ihåg att det som diskuteras är enbart själva det operativa ingreppet. Dvs inte förbehandling och eftervård som blir kvar här på Huddinge, säger professor Gunnar Thydén på transplantationskirurgen på Huddinge.

Hur blir det i framtiden då? Systemet med en rikssjukvårdsnämnd, vars beslut inte kan överklagas är helt otidsenligt menar folkpartiets landstingsråd Birgitta Rydberg, och vill att riksdagsledamöterna ser till att nämnden försvinner.

Om det vill sig väl är hjärttransplantationer tillbaka i Stockholm om några år, i alla fall till 2015 då det nya supersjukhuset Nya Karolinska ska stå klart, säger hon.

– Vi vill försöka få alla viktiga specialiteerna, där vi kan ha en sådan kompetens att våra patienter överlever och får en bra livskvalite, och det vill vi se till att Nya Karolinska får som sitt vårduppdrag, säger Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".