1 av 2
Ersta Diakoni på Lilla Erstagatan 4 på Södermalm. Foto: Gunnar Lundmark /Scanpix.
2 av 2
"Brukarna blir lidande", säger direktor Stefan Nilsson.
Stockholm

Ersta diakoni säger upp avtalet

Ersta diakoni har beslutat att säga upp avtalet med Stockholms stad om att utföra hemtjänst. Anledningen är, enligt den ideella föreningen, att ersättningen inte är tillräcklig för att hålla god kvalité i omsorgen och samtidigt få en ekonomi i balans.

Kristdemokratiska äldreborgarrådet Ewa Samuelsson beklagar Ersta Diakonis beslut.

– Jag tycker att det är synd att de fattar ett sånt beslut just nu i samband med att vi sitter i budgetförhandlingar inför 2011, säger Ewa Samuelsson.

Men Stefan Nilsson, direktor på Ersta Diakoni menar att de har en egen budget att tänka på. Dessutom är årets minusresultat på hela 2 miljoner kronor.

– Vi kan ju inte lägga en budget och chansa på Stockholms stad kommer att öka ersättningsnivåerna. Det är inte ansvarsfullt varken mot personal eller våra hemtjänsttagare. Dessutom är det så pass stora summor, två miljoner på en verksamhet som totalt omsätter tolv. Så då ska Stockholms stad vara väldigt generösa och det tror vi inte på själva, säger Stefan Nilsson.

Ewa Samuelsson menar att den borgerliga majoriteten höjt nivåerna mer än den tidigare majoriteten i Stockholm. Hon tror att det kan bli aktuellt med en höjning av hemtjänstens ersättningsnivåer när budgeten är klar.

– Ja, det skulle jag tro, utan att gå in på några nivåer eller så, eftersom vi har sett att det finns en eftersläpning bakåt. Men jag tror alltid att det finns önskemål om ytterligare, säger Ewa Samuelsson.

Stefan Nilsson tror inte att Ersta Diakoni är ensamma om att vara missnöjda med stadens ersättningsnivåer.

– Jag tror att många brottas med lönsamhetsproblem, framför allt när det gäller de ideella aktörerna så är det inte bara vi, utan det är alla vi har varit i kontakt med. Vi har ju också uppvaktat Stockholms stad tillsammans med andra ideella aktörer som har precis samma bild som vi. Vårt mål är hög kvalitet för individens skull, inte ekonomisk vinst. För oss är det behoven som ska svaras mot först, säger Nilsson.

Och Stefan Nilsson tror att fler entreprenörer kan gå samma öde till mötes.

– Jag vet att den diskussionen finns hos flera andra utförare, säger han.

Oscar Skagerlind

oscar.skagerlind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".