Två patienter dog när den ordinarie personal ersattes av inhyrd. Arkivfoto: Scanpix.
Danderyd

Sjukhus självkritiskt efter dödsfall

Ledningen för ortopedkliniken på Danderyds sjukhus medger att en rad missförhållanden bidrog till att två patienter dog under behandling – framförallt att inhyrd personal ersatte den ordinarie som hade planeringsdagar.

– Det finns klara brister. Det har funnits flera olyckliga omständigheter som har bidragit, säger Gustav Neander verksamhetschef vid ortopeden på Danderyd, säger Gustav Neander, verksamhetschef vid ortopeden på Danderyd.

Kraftig överbeläggning på avdelningen, patienter som var gamla och multisjuka och mitt i alltihop helt nödvändiga planeringsdagar för den ordnarie personalen, som ersattes vioa ett inhyrningsbolag, åstadkom en situation mer ute på marginalen än vanligt, säger en självkritisk Gustav Neander.

– Utbildning och planeringsdagar måste finnas i sjukvården. Vi har organiserat det så att aldrig all personal är borta. Men för att kunna täcka upp i övrigt så är det inhyrd personal från bemanningsföretag. Vi förlitar oss på att bemanningsföretagen har den kunnighet och kompetens som förväntas, säger Gustav Neander.

Det här gör patienten Anna Nilsson i sjukhusfoajén på Danederyd djupt bekymrad. Det känns väldigt oroligt, säger hon, att man inte ska kunna lita på att vården fungerar bara för att många ordinarie ur personalen är borta. Hur vet man som patient att inhyrningspersonal vet vad de gör, frågar hon.

– Man vill ju väldigt gärna veta att all personal, även inhyrd, båda kan det de måste kunna och är väl insatta i sjukhusets rutiner och känner till vad som gäller, säger Anna Nilsson.

Läkarfacket, Stockholms Läkarförening, har länge varnat för vad vårdplatsbristen ska kunna föra med sig - nu har vi sett två tragiska exempel. Inte dom enda - och framförallt inte de sista, säger föreningens ordföarande Thomas Flodin.

– Nej, tyvärr inte. Jag tycker att det är oerhört beklagligt det som hänt för det är ju både ett arbetsmiljöproblem, men framförallt ett patientsäkerhetsproblem.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".