Stockholm ska lämna över stafettpinnen. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix.
Stockholm

Snart slut på året som miljöhuvudstad

Miljöhuvudstadskonferensen blir höjdpunkten och slutet på Stockholm stads tid som Europas miljöhuvudstad. Samtidigt anordnas flera mindre aktiviteter. I dag anordnar till exempel Naturskyddsföreningen i Stockholms län en guidning.

Maria Bergström, projektledare för Storstockholms naturguider berättar ungefär hur det kommer låta:

– Välkomna till denna guidningen med Stockholms naturguider och vi ska nu göra en guidning i Nationalstadsparken norra delen och vi kommer att gå i cirka tre timmar, ungefär fyra kilometer och jag hoppas att alla har med sig matsäck.

– Det är en aspekt på Miljöhuvudstadsåret. Det heter faktiskt på engelska Green Capital och det finns väldigt mycket grönt i Stockholm som verkligen förtjänar att uppmärksammas, fortsätter hon. 

Under 2010 har Stockholm som den första staden i Europa varit miljöhuvudstad och under oktober når det hela sin absoluta höjdpunkt. Då anordnar nämligen Stockholm Miljöhuvudstadskonferensen. Dit kommer politiker, beslutsfattare och media från hela världen för att utbyta kunskaper om miljöarbete.

EU:s miljökommissionär kommer även att tillkännage vilka städer som tar över stafettpinnen 2012 och 2013 efter Stockholm och Hamburg.

Men eftersom Stockholm är den första staden som någonsin har varit EU:s Miljöhuvudstad så har man också fått tillsammans med kommissionen fått utforma vad det betyder. Linda Persson projektledare Miljöhuvudstadsåret 2010.

– Jag tror att väldigt många drar associationer till en kulturhuvudstadsutmärkelse och det är lite olika skilda angreppssätt. Ett kulturhuvudstadsår ska kantas av evenemang.

Men vad gör man som miljöhuvudstad?

– Vi ska ju agera som en förebild och dela med oss av våra erfarenheter och sprida erfarenheter. Så det har varit en resa, en process att fundera vad det är man gör som miljöhuvudstad. 

Per Sandström
per.sandstrom@sr.se

Fakta: Miljöhuvudstad

Idén till det nya årliga priset "Europas miljöhuvudstad" uppstod vid ett möte i Tallinn, Estland, 2006 och i maj 2008 lanserades priset för första gången av Europeiska kommissionen.

I dag stödjer fler än 40 stora europeiska städer initiativet.

De nominerade städerna bedöms utifrån flera miljöområden: klimatförändringar, lokala transporter, grönområden, luftkvalitet, buller, avfall, vatten, avlopp, hållbart utnyttjande av mark, biologisk mångfald och miljöstyrning.

Motiveringen till att Stockholm utsågs till Europas miljöhuvudstad 2010 var bland annat att:

  • staden har ett integrerat förvaltningssystem som garanterar att miljöaspekterna beaktas i budget, driftplanering, rapportering och övervakning.
  • staden har minskat koldioxidutsläppen med 25 procent per invånare sedan 1990.
  • staden har fastställt målet att vara fossilbränslefritt 2050.

Källa: Stockholms stad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".