Algblomning i Mälaren, Kanaanbadet. Foto: Gunnar Lundmark /Scanpix.
Länet

Länsstyrelsen varnar för sen algblomning

Länsstyrelsen i Stockholms län varnar för giftiga blågröna alger, som blommar i innerskärgården och i Mälaren.

– Eftersom blågrönalger också kan vara giftiga så är ju vår rekommendation att framför allt hundägare och djurägare ska hålla sina djur borta från det här, säger Gunnar Aneer som är marinekolog på Länsstyrelsen i Stockholm.

Hur pass farligt är det då?

– Det beror på vilka arter det rör sig om, och det här varierar lite grann tyvärr under tiden. Det kan sluta med döden för hundar till exempel om de går ner och dricker av vattnet.

Det gäller alltså att vara vaksam, för de giftiga algerna finns också så här sent på året. De senaste dagarna har alger bland annat synts i centrala Stockholm, vid Lidingö och i Svindersviken i Nacka. Men de ser inte riktigt ut som de giftiga alger som ofta blommar under varma sommarperioder. Gunnar Aneer beskriver skillnaden.

– Den man ser på sommaren är mera gulbrun och den täcker då ofta stora delar av fjärdar. Den här varianten som vi har nu, den är ofta mer bunden just till själva stränderna och ganska så klargrön när den förekommer och täcker vattenytan som en tunn film, säger Gunnar Aneer.

Algblomning, det är ju något man oftast hör talas om under varma sommardagar. Nu är vi en bit in i oktober. Hur länge kan vi vänta oss att det här finns kvar?

– Ja, den erfarenhet vi har är att de faktiskt kan förekomma till och från ända fram till isläggningen i stort sett.

Per Stahre
per.stahre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".