Flygteknikerstrejken

Inga inställda flyg på Arlanda

Strejken bland flygtekniker vid SAS Tech, Avia Express Sweden och Svenska Direktflyg orsakar i dag inga inställda avgångar för SAS, uppger Anders Lindström, presstalesman för SAS.

– Totalt har 12 avgångar ställts in under torsdagen och fredagen, av ungefär 500. Så strejken har haft minimal effekt för våra kunder. De kunder som har berörts har informerats och blivit ombokad på andra flyg, säger Anders Lindström till TT.

Förhandlingarna mellan Flygarbetsgivarna och flygteknikerfacken Transport och Svensk Flygteknikerförening bröt samman i onsdags. Flygbolagen har på grund av strejken inte haft några tekniker som kan utföra underhåll och service på flygplanen.

Strejken ska avslutas i dag klockan 12 men kan återupptas i nästa vecka om inget avtal kommer till stånd.

Fackförbunden vill bland annat ha ett bättre skydd mot att arbetsgivare säger upp lokala avtal. De motsätter sig också arbetsgivarnas önskemål om att vissa flygtekniker ska omfattas av villkor för mekaniker.

Flygkonflikten verkar hittills inte ha skakat om arbetsgivarna alltför mycket, enligt fackförbundet Transport.

– Det vi hoppas på nu är att få igång förhandlingar. Men vi har inte fått några kontakter i den riktningen. Arbetsgivarna har varit lugna och inte larmat så mycket, säger Mattias Håkansson, presskontakt på Transport till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".