Den gamla bilfärjan Oliver kommer lastad med varor till Sandhamn. Arkivfoto Lars Pehrson/Scanpix.
Värmdö

Hyreslägenheter byggs i Sandhamn

Nybyggda villor i Sandhamn i Stockholms skärgård ska finansiera bygget av hyresrätter på ön. Villorna ska säljas dyrt och vinsten går till att bygga hyresrätterna. Det kommunala bostadsföretaget Värmdöbostäder hyr sedan ut lägenheterna i andra hand för att ha kontroll så att lägenheterna används som permanentboende som det är tänkt.

– Under de senaste 30 åren har Sandhamn ändrats från ett lotssamhället med 10, 20 lotsar som bodde på ön, till att bli ren servicenäring. Mycket av den traditionella bebyggelsen har då sålts till sommargäster. Kan vi då bygga där och hålla låga hyror så kan man skapa möjlighet för fler människor att bo där och återskapa ett levande samhälle, säger Peje Emilsson, ordförande för samfälligheten Eknö Hemman.

Idag bor ett hundratal människor permanent ute på Sandhamn i Värmdö kommmun. Men inom kort börjar bygget av 42 nya bostäder där, både villor och hyresrätter.

Marken ägs gemensamt av samfällighetsföreningen Eknö Hemman bestående av 140 fastighetsägare på ön.

Idén är att bygga villor som säljs till så högt pris som möjligt. Vinsten vid försäljningen används sen för att bygga hyresrätter i samma område.

Det kommunägda bostadsföretaget Värmdöbostäder går in och blockförhyr bostäderna, som det heter, och förmedlar dom sen vidare med andrahandskontrakt.

– Rent formellt så... du har inte samma möjligheter att t ex byta lägenhet som vi ett förstahandskontrakt, säger Björn Blomqvist, VD på Värmdöbostäder.

Den som hyr på Sandhamn kommer alltså inte att kunna byta sin lägenhet. Syftet är att ha kontroll över att bostäderna fortsätter att användas som permanentboende.

– Det är inte bostäder man kan hyra och byta till något annat. Utan här förutsätter att man bor på Sandhamn, säger Peje Emilsson, ordförande för samfälligheten Eknö Hemman.

Ylva Bogegård
ylba.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".