Läkemedelshanteringen är ett av de största problemen i hemsjukvården. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Läkemedelsfel rapporteras inte i hemsjukvården

Behandlingen av de allra sjukaste patienterna i Sverige sker i allt högre utsträckning hemma och med mycket varierande kvalitet. Det finns stora brister i bemanning, patientsäkerhet och medicinering. Hanteringen av läkemedel är ett av problemen, rapporterar Ekot.

Det finns stora brister främst i medicineringen, vilket visar sig i det stora antalet lex Maria-anmälningar som Socialstyrelsen nu behandlar.

En av dem som varje dag möter problemet är Ingegerd Edlund som vårdas i hemmet på Södermalm i Stockholm för bland annat Parkinsons sjukdom. Hon får ofta sin medicin för sent av hemtjänsten:

– Ja, det är svårt för dem att hålla tiderna för det är inte alltid de har personal.

Vad händer då om du inte får medicinen på rätt tid?

– Jag börjar skaka. Och sen kan jag inte gå, jag blir förlamad i benen. Det är hemskt. Och sen blir jag deprimerad och allt möjligt, säger Ingegerd Edlund.

Just läkemedelshanteringen är ett av de större problemen i hemsjukvården, det har visats i flera rapporter de senaste åren.

Många fel inträffar när distriktssköterskor inte har tid att instruera hemtjänstpersonalen om hur de ska ge medicinerna till patienten. Det kallas delegering och är ett stort riskmoment, enligt Socialstyrelsen.

Distriktssköterskan Ann Johansson, som har arbetat i flera decennier i hemsjukvården i Stockholm, tycker att läkemedelshanteringen haltar på grund av brister i organisationen.

– En distriktssköterska som kanske har mellan 40 och 50 patienter har samtidigt mellan10 och13 hemtjänstgrupper att arbeta gentemot. Och då ska den här enda distriktssköterskan jobba med delegering mot den hemtjänstpersonalen. Så det är ingen säker organisation, säger han.

I Socialstyrelsens diarier finns många lex Maria-anmälningar om felaktig medicinering i hemsjukvården.

Vid ett tillfälle förväxlades två patienters mediciner. En av patienterna blev akut medvetslös och inlagd på sjukhus, och därefter mer förvirrad, orolig och dement.

En diabetespatient fick vid sju tillfällen en injektion utan insulin, eftersom sköterskan inte kände igen ampullerna. En patient i livets slutskede fick inte det smärtstillande morfin han behövde.

Ann Johansson har själv upplevt liknande händelser

– Något som är väldigt allvarligt som jag själv har varit med om är att en vårdtagare har fått sömntabletterna som morgondos. Det är mycket allvarligt för då är ju fallrisken väldigt hög. En annan sak som jag varit med om är att ett vårdbiträde helt plötsligt fick för sig att hon skulle ge insulin till en patient fast hon vare sig hade delegering eller den uppgiften att utföra det, också väldigt allvarligt.

Men trots att det finns många anmälningar om hemsjukvårdens medicinering på Socialstyrelsens bord, så är det långt ifrån allt som upptäcks och rapporteras, säger Ann Johansson.

– Jag tycker det är jätteallvarligt. Det händer jättemycket i hemsjukvården som aldrig kommer fram. Och det vet alla som jobbar i hemsjukvården, att det är jättemycket som inte kommer fram, säger hon.

Maria Repitsch, Ekot

Anna Larsson, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".