Höjd beredskap för snökaos hos SL

SL:s snöberedskap har inför kommande vinter förbättrats på flera sätt för att snökaoset förra vintern inte ska upprepas. Det handlar framför allt om en enklare krisorganisation och det ska alltid finnas en tjänsteman i beredskap, säger SL:s pressansvariga Mia Adolfsson.

– Om det behövs tas ett snabbt beslut från SL så finns det någon tillgänglig dygnet runt som kan gå in och ta det, så att det får aldrig stupa på att inte rätt person är på rätt plats och kan fatta beslut, säger Mia Adolfson.

SL:s krisplanering för ett eventuellt snökaos är igång. Det handlar om en handfull viktiga förändringar jämfört med förra året, allt från lokalt ansvar för att snöröjningen kommer igång och bättre störningsinformation till ombyggnation och uppfräschning av SL:s olika snöröjningsfordon.

Den kanske allra viktigaste delen anses vara att det nu finns en tjänsteman i ständig beredskap, för att få korta beslutsvägar och underlätta snabba beslut. Funktionen har redan testas fullt ut i samband med det stora strömavbrottet nyligen, berättar Mia Adolfsson.

– Ja, i det fallet gick ju vår tjänsteman i beredskap och även SL:s krisledning in och då handlade det om att dels lokalisera och åtgärda själva elfelet, och i avvaktan på det se om man kunde hitta nya strömförsörjningsvägar, alltså mata el från ett annat håll. Allt fokus låg på att rädda eftermiddagsrusningen.

Och då kan man säga att om ni inte hade haft den här nya funktionen då hade stoppet kunna bli betydligt längre?

-Nja, själva elfelet hade väl inte tagit längre tid, däremot förberedelserna för att klara eftermiddagsrusningen hade nog blivit lidande, säger Mia Adoldfson.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".